Nema više "divljanja" trotinetima: Neće više smeti da se kreću trotoarima, vozači će nositi kacigu, ali to nije sve!

04.08.2023

08:19

0

Autor: I.K.

U članu 40. stav 2. posle reči: „biciklaˮ dodaju se reči: „i lakog električnog vozilaˮ

Nema više "divljanja" trotinetima: Neće više smeti da se kreću trotoarima, vozači će nositi kacigu, ali to nije sve!
Električni trotinet - Copyright Profimedia

Vlada Srbije usvojila je nedavno Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, radi bolje bezbednosti saobraćaja, a prvi put ovaj zakon prepoznaje i vozače lakih električnih vozila, odnosno električnih bicikala i trotineta.

Ovim predlogom zakona predviđene su i kazne zatvora od najmanje 15 dana ili novčane kazne od 100.000 do 120.000 dinara. 

Ujedno su izmenjene definicije pešačke staze, pešačko-biciklističke staze, biciklističke staze i
biciklističke trake.

Pixabay
 

Mlađi od 14 godina ne smeju da voze laka električna vozila na javnim putevima.

Za vreme dok upravlja električnim biciklom ili trotinetom, vozač mora na glavi da nosi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Obavezni su da za kretanje koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku. Prema ovom predlogu zakona, vozač lakog električnog vozila sme da koristi kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice, odnosno kada skreće ulevo preko raskrsnice ili ako pretiče ili obilazi neko vozilo.

Ukoliko ne postoji mogućnost kretanja biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, vozač lakog električnog vozila može da se kreće kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h. Vozač lakog električnog vozila koji je navršio 18 godina može da se kreće kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h.

Vozač ne sme prevoziti drugo lice na lakom električnom vozilu.

Profimedia
 

 

Vozač lakog električnog vozila, takođe, kada se kreće kolovozom, mora da nosi svetloodbojni prsluk (reflektujući). U uslovima smanjene vidljivosti mora da nosi reflektujući prsluk i kada se kreće biciklističkom stazom, odnosno pešačko-biciklističkom stazom.

Ako bude usvojen ovaj zakon nećemo smeti da prilikom prelaženja kolovoza vozimo električni bicikl ili trotinet, osim ako postoji biciklistička staza, odnosno pešačko-biciklistička staza preko kolovoza. 

Lakim električnim vozilom na put smete da izađete ako je na vozilu postavljena nalepnica, koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, iz koje se može utvrditi snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike