"Ako biciklisti moraju na kolovoz, moraće i oni": Vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena zakonom!

06.02.2023

11:33

0

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je učestvovao u izradi ovih izmena zakona, rekao je za 24sedam da se najvažnije promene odnose na način kretanja, ograničenje brzine i broj godina vozača

"Ako biciklisti moraju na kolovoz, moraće i oni":  Vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena zakonom!
Električni trotinet / Ilustracija - Copyright Pixabay

Vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju, rekao je predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

- Električni trotineti će ići na biciklističke staze i voziće se kolovozom najviše jedan metar od ivice. To svakako nije savršeno rešenje za trotinetiste, ali ako biciklisti moraju na kolovoz, moraće i oni - rekao je Okanović za Tanjug.

Dodaje da će ova promena dovesti do određenih rizika i upozorava vozače električnih trotineta da moraju preuzeti te rizike na sebe.

- Zaista moramo da upozorimo sve one koji imaju ideju da se voze trotinetom da vožnja po kolovozu nosi oređene rizike i da onaj ko želi da stane na trotinet mora da preuzme te rizike na sebe - rekao je Okanović.

Pixabay
 

Prema njegovim rečima, mlađi od 14 godina neće smeti da voze električni trotinet, dok će osobe koje imaju manje od 18 godina morati da koriste zaštitnu kacigu i zaštitni prsluk.

- Iz MUP-a su najavili da će vožnja trotineta  biti regulisana zakonom tako što osobe mlađe od 14 godina neće smeti da stanu na električni trotinet, dok će osobe mlađe od 18 godina morati da imaju zaštitnu kacigu i prsluk - rekao je Okanović.

I profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je učestvovao u izradi izmena zakona, rekao je nedavno za 24sedam da se najvažnije promene odnose na način kretanja, ograničenje brzine i broj godina vozača.

Unsplash
 

- Zabranjeno bi bilo da ih voze mlađi od 14 godina, a od 14. godine vozači električnih trotineta bi mogli da ih voze biciklističkim stazama, ako ih ima. Ako ih nema, onda pešačkim stazama i trotoarima brzinom do pet kilometara na sat - naglasio je Vujanić najvažnije izmene.

Profimedia
 

Ista pravila kao i za druge vozače

Vozači električnih trotineta moraće da poštuju sva pravila koja važe za ostale učesnike u saobraćaju, kaže Okanović.

- Na vozače trotineta će se odnositi sva ona pravila koja se odnose na ostale vozače, oni neće moći da voze u alkoholisanom stanju. Jako je važno da je došlo do pozitivne promene stava MUP-a po ovom pitanju - rekao je on.

Okanović je komentarisao i izmenu i dopunu trenutnog zakona koja će se odnositi na privremeno oduzimanje vozila bahatim vozačima.

- Izmenom se predviđa privremeno oduzimanje vozila onima koji u roku od 24 meseca ponove jedan od najtežih prekršaja protiv bezbednosti saobraćaja kao što je vožnja sa preko 1,2 promila alkohola i vožnja sa oduzetom vozačkom dozvolom. Vozilo će privremeno biti oduzeto dok traje sudski postupak - rekao je on.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike