Upozorenje na vremenske nepogode: Građanima Srbije stizaće poruka sa broja 112

01.08.2023

18:34

0

U Skupštini Srbije u proceduri je nova strategija smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama

Upozorenje na vremenske nepogode: Građanima Srbije stizaće poruka sa broja 112
Copyright Profimedia

Upozorenje na vremenske nepogode u Srbiji uskoro će stizati i na telefone građana. Dobijaće se upozorenja i uputstva šta je potrebno uraditi u konkretnim slučajevima.

U Skupštini Srbije u proceduri je nova strategija smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama, koja bi trebalo da uskladi sistem sa evropskim sistemom.

Novom stategijom predviđeno je uvođenje jedinstvenog broja 112 koji će objediniti sve nadležne službe - policiju, vatrogasno-spasilačke jedinice, hitnu medicinsku pomoć. Prvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanima.

Superćelijska oluja koja je protunjala našom zemljom pokazala je da građani ili ne razumeju upozorenja Republičkog hidro-meteorološkog zavoda ili ne znaju šta povodom njih da preduzmu.

24sedam
 

Zeleni, žuti, narandžasti i crveni - starom strategijom iz 2011. definisane su četiri vrste meteoalarma koje izdaje RHMZ. Na osnovu tih upozorenja reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Nakon prijema ovih informacija od strane Sektora za vanredne situacije uz dodatna uputstva, ove informacije se prosleđuju organizacionim jedinicama RS i obaveštavaju se lokalni štabovi za vanredne situacije u čijoj nadležnosti je i ona prva situacija poput vanredne situacije", rekao je Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova treba preko odgovarajućih mobilnih operatera da izda obaveštenja građanima. Ako u vanrednim situacijama dođe do ometanja kritične infrastrukture, postoje specijalizovane jedinice koje obaveštavaju građane na terenu", izjavio je dr Vladimir Cvetković, profesor na Fakultetu bezbednosti.

FOTO TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJŠA TEJIĆ
 

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka. U toj zemlji "alarm" za nevreme uveden je 2019, posle velikih požara u Atini. Kada taj sistem zaživi i u našoj zemlji, upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda stići će na mobilne telefone svih građana unutar ugroženih područja.

"Uz samu informaciju o meteorološkoj opasnosti potrebno je da u poruci bude i informacija o savetima kako se ponašati i prilagoditi svoje ponašanje u datoj vremenskoj situaciji", rekao je Goran Mihajlović iz RHMZ.

Koliko ranije će stići poruka sa upozorenjem zavisi od meterološke opasnosti.

"Visoke i niske temperature i velike količine padavina mogu se izdati upozorenja dan do dva unapred. Kada je reč o olujno grmljavinskim nepogodama izdaje se dan ranije upozorenja da se očekuju ove pojave međutim sat do dva unapred, zbog same fizike procesa tih oluja, moguće je dati preciznu lokaciju kad će zahvatiti određeno područje i u kom periodu", dodao je Mihajlović.

Građani kažu da će uvođenje ovakvog broja biti od velike koristi.

U Srbiji se na broj 112 za sada javlja policija.

Pre nego što sistem zaživi biće potrebna edukacija građana jer cilj poruka nije stvaranje panike već pružanje informacija kako bi se izbegle tragične posledice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike