MUP i RHMZ izdali hitno upozorenje! Srbija na udaru nove oluje, narednih sat vremena su kritični, dat savet kako se ponašati tokom nevremena

22.07.2023

17:12

0

Očekuju se slični vremenski uslovi kao u prethodnim područjima, pa apelujemo na građane da budu na oprezu

MUP i RHMZ izdali hitno upozorenje! Srbija na udaru nove oluje, narednih sat vremena su kritični, dat savet kako se ponašati tokom nevremena
Copyright Profimedia

Na području Moravičkog okruga već su zabeleženi jaki pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalnom pojavom grada i olujnim vetrom. Ova oblačnost, koja je izazvala probleme, širiće se i premeštati ka Raškoj (Kraljevo i okolina) i jugu Šumadije u narednih sat vremena. Stanovnici ovih regiona treba da budu na oprezu i preduzmu neophodne mere predostrožnosti kako bi zaštitili sebe i imovinu.

Takođe, upozoravamo na novu, veoma razvijenu konvektivnu oblačnost koja se trenutno nalazi na teritoriji Zlatiborskog okruga i izaziva jake pljuskove sa grmljavinom i gradom.

Ova oblačnost će se u narednih sat vremena kretati ka Arilju, Ivanjici i teritoriji Raške.

Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ ZORA SAVIĆ/ bg
 

Očekuju se slični vremenski uslovi kao u prethodnim područjima, pa apelujemo na građane da budu na oprezu i prate najnovije informacije iz meteoroloških izvora.

Preporučuje se da svi građani preduzmu neophodne mere predostrožnosti kako bi se zaštitili od eventualnih nepogoda, sklone slobodne predmete koji bi mogli biti noseni jakim vetrom, izbegavaju kretanje po otvorenim prostorima tokom nevremena i pridržavaju se saveta nadležnih službi.

MUP izdao upozorenje

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova na osnovu upozorenja RHMZ na današnje vremenske nepogode, ponovo apeluje na građane da se tokom nevremena pridržavaju mera, bilo da se nalaze na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Prema trenutnim informacijama od posledica jake oluje i nevremena u Srbiji su sinoć stradale tri osobe, među kojima je i dečak (12), kojeg je udarila struja u Novom Sadu. Na snazi je vanredna situacija u šest gradova, a MUP je izdao detaljno uputstvo kako se ponašati za vreme oluje i na šta posebno treba da obratite pažnju, kako ne bi došlo do nesreće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upravo je ponovo izdalo saopštenje kako bi apelovali na građane da pripaze i sačuvaju živote tokom jakog nevremena koje je zahvatilo celu Srbiju, a očekuje se i u narednim danima.

- Ukoliko su građani u zatvorenom prostoru, potrebno je obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Takođe, potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici - navodi se u saopštenju MUP-a.

Ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je skloniti se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

MUP
 

- Takođe, važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon - dodaju.

- Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštititu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, ni plivati.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ bg
 

Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

- Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe. Ukoliko se nađu u automobilu za vreme jake oluje, zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavljene puteve.

Bonus video:

RINA

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike