Detaljna vremenska prognoza do kraja jula: Iz nepogoda u plus 40, a meteoalarm će biti na snazi sve vreme

19.07.2023

15:06

0

Autor: I.K.

Sudeći prema prognozi do 28. jula smenjivaće se žuti, narandžasti i crveni meteoalarm

Detaljna vremenska prognoza do kraja jula: Iz nepogoda u plus 40, a meteoalarm će biti na snazi sve vreme
Vremenska prognoza - Copyright Tanjug/Deniel Novakovic/AP Photo/David Zalubowski/Matt York/Alberto Lo Bianco/LaPresse via AP

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na vremenske nepogode, ali i visoke temperature, a sudeći prema prognozi do 28. jula smenjivaće se žuti, narandžasti i crveni meteoalarm kako zbog velikih količina padavina, tako i zbog tropskih temperatura.

Prema upozorenju RHMZ, sa Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje se jaka grmlјavinska aktivnost. Snažni i brzi superćelijski oblaci lokalno će donositi krupan grad, veći od 5 cm u prečniku kao i olujni i orkanski vetar.

Večeras i tokom noći moguće je nevreme najpre u zapadnoj Srbiji i u Vojvodini, a RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva sata unapred. Istovremeno na snazi je i upozorenje na visoke temperature. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu, sledeće sedmice očekuje se novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike koji će ponovo temperaturu podići oko 40. podeoka.

Prema prognozi, u četvrtak se očekuje promenljivo oblačno uz malo nižu temperaturu i uz smenu sunčanih i oblačnih perioda. U Vojvodini se kiša i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom ujutro, dok će tokom dana pljuskovi biti lokalizovani u centralnom delu Srbije uz pojavu grada. Na krajnjem jugu suvo. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, u zoni pljuskova jak. Najniža temperatura od 17 do 22 °S, a najviša od 29 °S na severozapadu do 36 °S na jugu Srbije. 

U petak u severnoj i centralnoj Srbiji promenljivo i vrlo nestabilno. Očekuju se i sunčani intervali, ali i jaki grmljavinski razvoji sa gradom i olujnim vetrom u zoni pljuskova. Na jugu Srbije pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab i umeren, pretežno južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 17 do 21 °S, a najviša dnevna temperatura od 32 °S na severu do 37 °S na jugu Srbije.

Od subote ponovo idemo u crveno. Na snazi će biti meteoalarm zbog visokih temperatura.

U severnoj i centralnoj Srbiji promenljivo i vrlo nestabilno. Očekuju se i sunčani intervali, ali i jaki grmljavinski razvoji sa gradom i olujnim vetrom u zoni pljuskova. Na jugu Srbije pretežno sunčano i veoma toplo. Južni i jugozapadni vetar će tokom dana biti u skretanju na severozapadni, prvo u Vojvodini. Najniža temperatura od 17 do 22 °S, a najviša od 28 °S na severozapadu Srbije do 38 °S na jugu zemlje.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

U nedelju 23. jula biće pretežno sunčano uz malo nižu temperaturu. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije jak, severzopadni. Najniža temperatura od 16 do 21 °S, a najviša od 29 °S do 33 °S.

U periodu od 24. do 28. jula ponovo vrlo toplo. Temperature će u centralnoj i južnoj Srbiji u utorak i sredu 25. i 26. jula ponovo dostići 40 °S, a zatim će uslediti osveženje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike