U petak svečano otvaranje 5. Ilustrofesta - Međunarodnog festivala najboljih ilustracija

06.07.2023

14:43

0

Autor: 24sedam

Ilustrofest se održava na Beogradskoj tvrđavi

U petak svečano otvaranje 5. Ilustrofesta - Međunarodnog festivala najboljih ilustracija
Copyright Edvard Nalbantjan

Peti međunarodni festival Ilustracije - Ilustrofest, održava se na Beogradskoj tvrđavi (Savsko šetalište), od 7. do 14. jula, uz generalno pokroviteljstvo Banke Poštanska štedionica i partnere Festivala JP "Beogradska tvrđava" i "Beogradske pijace".

Na otvaranju ćemo predstaviti veliku međunarodnu izložbu najboljih ilustracija iz celog sveta. Izložbom su obuhvaćene ilustracije rađene za knjige za decu i odrasle, ilustracije iz oblasti dizajna i advertisinga, ilustracije u magazinima, društveno-odgovorne ilustracije, kao i najbolji lični projekti svetskih kreativaca. 

Ova izložba rezultat je godišnjeg takmičenja koje svake godine organizujemo u potrazi za novim kreativcima i svežim idejama sa željom da Beograd bude centar evropske i svetske kreativnosti. 

Edvard Nalbantjan
 

 

Za učešće na ovogodišnjem međunarodnom festivalu ilustracije prijavilo se skoro 800 autora iz celog sveta! Izuzetan odziv umetnika od Njujorka do Moskve dokazuje da je festival prepoznat u svetskoj kreativnoj zajednici i predstavlja veliki podsticaj organizatorima za dalji razvoj festivala.

Edvard Nalbantjan
 

 

Ovogodišnji žiri, koji su činili uglavnom prošlogodišnji laureati: Dejan Kralj (Slovenija), Manca Krošelj (Slovenija), Ester Garcia (Španija), Natalija Palurović (Srbija) i Ksenija Marinković, srpska kustoškinja, odabrao je u selekciju 176 autora iz 28 zemalja (Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kanada, Kina, Hrvatska, Kuba, Egipat, Francuska, Dzordzija, Nemačka, Iran, Italija, Meksiko, Severna Makedonija, Poljska, Rusija, Sjedinjene američke države, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Turska, Velika Britanija i Ukrajina).  

Edvard Nalbantjan
 

 

Njihovi radovi biće predstavljeni na velikoj međunarodnoj izložbi na svečanom otvaranju Ilustrofesta 7. jula na Beogradskoj tvrđavi (Savsko šetalište) u 20 časova. Tom prilikom biće organizovana i ceremonija proglašenja najboljih ilustratora, dodela nagrada i party u čast nagrađenih.

Edvard Nalbantjan
 

 

U partnerstvu sa JP Beogradske pijace Ilustrofest tradicionalno organizuje i Art Bazar koji će ove godine trajati 7.7. 8.7. 9. 7. i 14. 7. od 18 do 22 časova. Zahvaljujući JP Beogradske pijace mladi ilustratori dobili su besplatan prostor za izlaganje svojih ilustracija i ilustrovanih predmeta (odeća, obuća, nakit, posuđe, torbe…) koje će posetioci moći da kupe direktno od autora i podrže lokalnu kreativnost. 

Edvard Nalbantjan
 

 

Tokom vikenda (8. i 9. jula od 18 časova) na Kalemegdanu, biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustrovanja za decu koje drže mladi i talentovani umetnici. Deca će naučiti da ilustruju omiljene likove, naprave sami 3D igračke, biće organizovana i radionica ilustrovanja vezom za decu i roditelje. 

Ulaz je slobodan! Dobrodošli! 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike