Horor! Kuće nam pune smrtonosne kiseline koja uništava sve pred sobom: Ako se proguta, nema povratka! Ostavlja doživotne tragove!

05.07.2023

08:10

0

Većina sredstava za odgušivanje odvoda je veoma opasna po život

Horor! Kuće nam pune smrtonosne kiseline koja uništava sve pred sobom: Ako se proguta, nema povratka! Ostavlja doživotne tragove!
Copyright Profimedia

Nekada su opasna hemijska sredstva ljudi dobijali uz posebne potvrde i nisu tek tako mogli da ih kupe. Međutim, danas su ona svima dostupna i bukvalno niko vas neće ništa pitati čak i ako kupite količinu koja je prevelika.

Nakon što su u Opštu bolnicu u Pirotu oko ponoći primljeni otac (28) i dvogodišnje dete zbog mogućeg trovanja kiselinom, profesor hemije u penziji Šimon Đarmati kaže za 24sedam da su opasne kiseline lako dostupne, a neke od njih se izdvajaju po svojoj toksičnosti.

Masna soda

- Nažalost, u prodaji ima svega i svačega. Između ostalog, prodaje se i hlorovodonična kiselina. A ono što je značajno pomenuti jeste to da je dostupan rastvor natrijum-hidroksida. A njega sadrži većina sredstava za odgušivanje odvoda. Inače, ovaj rastvor poznat je i kao masna soda - kaže Đarmati.

- To je nekada bilo masovno sredstvo za vršenje samoubistava, ali se koristilo i za "obračun" među ljudima. Recimo, kada žena uhvati muža sa ljubavnicom, sačeka je i baci joj masnu sodu u oči da bi je oslepela. A dešavale su se i neke bizarne stvari. Recimo, da žena bude zaljubljena u muškarca, a on je posle određenog vremena ostavi. Onda ga ona oslepi masnom sodom, računajući da takav nikome neće trebati a ona će ga voleti. Dakle, baš morbidna stvar - objašnjava on.

I udisanje može biti opasno

Na pitanje da li su kiseline smrtonosne samo kada se popiju ili mogu to biti i ako se udišu isparenja, Đarmati kaže da određene kiseline mogu biti veoma opasne.

- Pogotovo ako je zatvoren prostor. Može se desiti situacija da neko čisti WC šolju od kamenca solnom kiselinom. I ako je to zatvoren prostor i malo kupatilo, a ne obrati se pažnja, može doći do oštećenja organa za disanje - kaže on.

Đarmati objašnjava da živa soda deluje u organizmu na sličan način kao i kada se sipa u odvod.

- Ona razlaže masti koje se tamo nalaze, pa tako i kada se unese u organizam razara sve ono što joj se nađe na putu. Odnosno, sve masti koje se nalaze u organizmu čoveka. To je takvo oštećenje da nema povratka. Nema mogućnosti da se tkivo regeneriše i bilo šta uradi - kaže profesor.

Profimedia
 

 

Loša regulativa

Đarmati naglašava da ne postoji regulativa kojom bi se ograničila kupovina opasne hemije.

- Možete da uđete sada u prodavnicu i kupite pet litara rastvora natrijum-hidroksida, a da vas niko ne pita šta će vam tolika količina. Ranije se čak i za plavi kamen, kojim se prska vinograd, tražila saglasnost s kojom se odlazilo u kupovinu, kao i potvrda da imate vinograd i da vam je to potrebno. A sada imate 20 poljoprivrednih apoteka i niko ne pita šta će to vama. Nekada je kontrola bila mnogo prisutnija, pa se zapisivalo i ko je sredstvo kupio. Problem je i što imate različite otrove od prve do četvrte kategorije, a niko vas neće pitati ko ste vi kada ih kupujete - naglasio je Đarmati.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike