Najčešći zdravstveni problemi tokom boravka na moru: Kako se zaštititi tokom letovanja

04.07.2023

13:09

0

Autor: I.K.

Kako biste svoj odmor pamtili samo po najlepšim uspomenama, donosimo vam najčešće zdravstvene probleme na moru i savete kako se zaštiti

Najčešći zdravstveni problemi tokom boravka na moru: Kako se zaštititi tokom letovanja
Copyright Profimedia

Leto je konačno stiglo i većina će odmor provesti na moru. Znamo, ipak, da opuštajući boravak na plaži ponekad može da se pretvori u pravu noćnu moru ukoliko nas snađu zdravstveni problemi.

Kako biste svoj odmor pamtili samo po najlepšim uspomenama, donosimo vam najčešće zdravstvene probleme na moru i savete kako se zaštiti.

Toplotni udar

Izlaganje suncu i visokim temperaturama mogu dovesti do toplotnog udara. Da biste se zaštitili, izbegavajte direktno izlaganje suncu u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova, nosite laganu odeću i šešir, koristite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom i redovno se hidrirajte vodom. 

Uobičajeni simptomi da je osoba doživela toplotni udar su: povišena telesna temperatura, jak osećaj toplote u telu, crvena, vruća i suva koža, prestanak znojenja, glavobolja, mučnina i povraćanje, vrtoglavica i opšta slabost, ubrzan puls i disanje, bolni grčevi u nogama i stomaku, gubitak svesti. Ukoliko primetite kod sebe ili drugih ove simptome, odmah potražite pomoć lekara, osobu za koju mislite da ima toplotni udar pod hitno sklonite sa sunca, raskomotite i olakšajte im osećaj vrućine hladnim oblogama.

Profimedia
 

 

Dehidratacija

Na velikim vrućina, zbog pojačanog znojenja, potrebno nam je više vode. Zato kada izlazite tokom dana, po jakom suncu i visokim temperaturama na ulicu, obavezno kod sebe imajte flašicu sa vodom. Izbegavajte konzumiranje alkohola i kofeinskih napitaka, jer oni povećavaju rizik od dehidratacije.

Profimedia
 

 

Opekotine od sunca

Preterano izlaganje suncu može dovesti do opekotina kože. Neophodno je zato izbegavati dugotrajan boravak na suncu u najkritičnije doba dana od 11 do 16 sati. Dok ste na plaži ili planirate dužu šetnju i samim tim duži boravak na suncu, obavezno koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, a poželjno je i faktorom 50 i redovno je nanosite tokom dana. Kada je reč o garderobi, nosite lagane majice sa dugim rukavima i šešir sa širokim obodom.

Ukoliko, ipak, dobijete opekotine, onda je potrebno što pre ublažiti posledice. U tome pomaže hlađenje kože ali blago da se opekotina ne bi dodatno oštetila pa iskomplikovala situaciju, hidratacija losionima i kremama bez mirisa i boje i bez alkohola, ali i vodom, zaštita kože od daljeg izlaganja suncu... Ako je reč o nešto težim opekotinama, sa plikovima i znakovima infekcije, onda je obavezno potražiti pomoć lekara. 

Profimedia
 

 

Flaširana umesto "česmovača"

Ukoliko niste sigurni u kvalitet vode iz slavine u mestu u kom boravite tokom letovanja, koristite flaširanu vodu za piće i izbegavajte gutanje vode tokom tuširanja, ali i iz bazena. Takođe, pojačajte higijenu ruku uz obavezno korišćenje sapuna.

Infekcije ušiju

Kupanje u slanoj vodi može da poveća rizik od infekcija uha. Nakon kupanja, pažljivo osušite uši peškirom i izbegavajte da koristite štapiće za uši koji mogu da oštetite ušni kanal. Ako primetite simptome poput bola ili crvenila u uhu, obratite se lekaru.

Profimedia
 

 

Zarazne bolesti

Boravak na plaži, u turističkim centrima, hotelima podrazumeva susrete sa velikim brojem ljudi, znajte da u takvim situacijama postoji mogućnost od zaražavanja prenosnim bolestima poput gripa ili crevne infekcije. Zato, gde god da letujete, redovno perite ruke, izbegavajte dodirivanje lica prljavim rukama i izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje su bolesne.

Profimedia
 

 

Opasnosti na plaži

Pre nego što uđete u more, proverite da li na plaži postoje spasioci i da li je prisutna oprema za prvu pomoć. Uvek budite oprezni i pratite uputstva spasilaca kako biste izbegli nezgode kako u vodi, tako i na plaži.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike