Šta je "kristal" - jedna od najopasnijih droga na tržištu? Deformisana lica kao mračna slika "ljubavi" sa metamfetaminom! (FOTO/VIDEO)

03.07.2023

13:05

0

Zavisnici mogu halucinirati da osećaju dodir insekta ili gmizavca na koži

Šta je "kristal" - jedna od najopasnijih droga na tržištu? Deformisana lica kao mračna slika "ljubavi" sa metamfetaminom! (FOTO/VIDEO)
Copyright Multnomah County Sheriff's Office /Profimedia

Srpska javnost je ostala u šoku nakon što je Saša Mirković izneo jezive detalje saradnje sa pevačicom Anom Nikolić koju je optužio da je zavisna  od sintetičke droge "crystal".

Podsetimo, Mirković je pokazao stravičan snimak poznate pevačice na kojem se vidi kako ona ima kratere po licu.  

Šta je kristal - jedna od najopasnijih droga na tržištu?

Droga kristal met, poznata i kao kristal ili metamfetamin, neverovatno brzo uništava život onih koji je konzumiraju, jer zavisnost nastupan već tokom prvih puta konzumacije. 

Metamfetamin, sintetička droga koja stvara akutnu depresiju, psihotične napade i trajno oštećuje mozak, potisnula je upotrebu kokaina i heroina i postala globalna pretnja početkom prošle decenije.

Prema tadašnjem izveštaju američke agencije za borbu protiv droga (DEA), više od 27 miliona ljudi širom sveta koristi amfetamine, uglavnom metamfetamine, što premašuje broj korisnika heroina i kokaina zajedno.

Kako bi skrenula pažnju mlađoj populaciji na užasne posledice ove droge, američka policija je objavila seriju šokantnih fotografija dugogodišnjih zavisnika pod nazivom "Lica meta". Na ovaj način žele da upozore mlade ljude i pokažu im kakve katastrofalne posledice stvara ovaj narkotik.

 

Metamfetamin, poznat i kao kristalni met, je stimulativno sredstvo koje stvara snažan osećaj euforije i veliku psihološku zavisnost. Ova droga je relativno jeftina i poslednjih godina je postala posebno raširena među američkom omladinom, posebno na zapadnoj obali SAD. Trgovina metamfetaminom je takođe sve prisutnija širom sveta, upozoravaju stručnjaci.

Kriminalne organizacije krijumčare metamfetamin iz Severne Amerike u Japan i ostatak sveta. U isto vreme, hemikalije koje se koriste kao sirovina za proizvodnju metamfetamina se transportuju brodovima iz Indije i Kine u Južnoafričku Republiku, a odatle dalje u Južnu i Centralnu Ameriku, kao i Egipat.

Dejstvo metamfetamina može trajati do deset sati i manifestuje se kroz smanjen apetit, nesanicu, hiperaktivnost i opšte osećanje "blagostanja".

Jezive posledice

Međutim, posledice konzumiranja kristalnog meta su katastrofalne. One uključuju nasilno ponašanje, anksioznost, konfuziju, bolesti disajnih organa, nesanicu, ekstremni gubitak telesne težine koji vodi do anoreksije. Takođe, uzrokuje ubrzan rad srca i povećava krvni pritisak, što može dovesti do srčanih problema sa smrtnim ishodom.

Ako se metamfetamin koristi duže vreme, može doći do razvoja paranoje, poremećaja raspoloženja, iluzija i halucinacija. Na primer, zavisnici mogu halucinirati da osećaju dodir insekta ili gmizavca na koži, što može dovesti do povreda jer će se grebati do otvorenih rana koje su podložne infekcijama.

Mnogi zavisnici takođe često imaju propale zube u gangrenoznom procesu. Razlog tome je smanjen protok krvi do zuba i desni, kao i suvoća usne duplje zbog smanjenog lučenja pljuvačke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike