Država gradi i oprema 15 fakulteta: Ulaže se čak 195 miliona evra!

27.06.2023

12:57

0

Najveći poduhvat kada je reč o prosveti i fakultetima u proteklih 20 do 30 godina

Država gradi i oprema 15 fakulteta: Ulaže se čak 195 miliona evra!
Univerzitet u Beogradu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević izjavio je danas da će u ovoj godini ukupno biti uloženo 195 miliona evra u projekat rekonstrukcije i izgradnje 15 fakulteta, koji će biti završen 2026. godine.

Kao vršilac dužnosti ministra prosvete zajedno sa svojim saradnicima, poželeo je uspeh kandidatima za upis na jedan od studijskih programa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. 

Napomenuo je da je povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i stvaranje još kvalitetnijih uslova za studiranje, osnovno i suštinsko opredeljenje vlade  Srbije i predulov za svaki dalji napredak i razvoj jedne države, zbog čega će u akademskoj 2023/24 godini u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na univerztetima, fakultetima u njihovom sastavu, na budžetu biti ukupno 17.822 brucoša.

Dodaje da, kada je reč o Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, odluku će doneti vlada Vojvodine, shodno zakonu o prenosu nadležnosti.

Milićević ističe da Srbija nastoji da stvori još veće i još bolje uslove za studiranje na fakultetima, a primer toga jeste i savremena opremljena zgrada FON-a, zahvaljujući kojoj će FON upisati 590 studenata, u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je bila mogućnost da upiše 390 studenata. 

"Reč je o studijskom programu menadžment i organizacija, i posebno je važno istaći da je sve veće interesovanje i potvrda toga - današnji prijemni ispit. Sve je veće interesovanje učenika za upis i da pretenduju na jedan od studijskih programa FON-a," navodi on.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Naglasio je će ulaganje 195 miliona vera, od kojih je 95 miliona obezbeđeno iz Razvojne banke Saveta Evrope u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje 15 zgrada fakulteta, biti najveći poduhvat kada je reč o prosveti i fakultetima u proteklih 20 do 30 godina. 

Milićević dodaje da je ovaj veliki investicioni projekat započet tokom prošle godine, a da će biti završen 2026. godine i da se odnosi na izgradnju i  opremanje novih objekata fakulteta, proširenja kapaciteta postojećih objekata, ukupne površine čak 90.600 metara kvadratnih. 

"Danas posebno želim da istaknem pohvale za univezitete i fakultete koji su, shodno svojoj autonomiji, i ove školske godine veoma uspešno organizovali prijemni ispit i još jednom želim puno sreće svim srednjoškolcima, verujem da će uspeti da upišu željeni studijski program. Znam koliko je stresna bila ova godina, u potpunosti svi mi to razumemo, ali verujemo pre svega u znanje koje su stekli tokom boravka u srednjim školama, odnosno znanje koje dolazi iz srednje škole, i da će to znanje biti potvrđeno upravo na prijemnom ispitu," rekao je Milićević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike