Hit oglas : Upiši naš fakultet, čeka te živi leš! Svi studenti "upoznaju" pravog mrtvaca koji maše kad dođu na prvo predavanje! (FOTO 18+)

22.06.2023

20:00

1

Autor: R.M.

Ovo telo je fakultet pre nekoliko godina platio čak 50.000 evra, a ne zna se kome je tačno pripadalo ni na koji način je vlasnik umro

Hit oglas : Upiši naš fakultet, čeka te živi leš! Svi studenti "upoznaju" pravog mrtvaca koji maše kad dođu na prvo predavanje! (FOTO 18+)
Fakultet za medicinske nauke Kragujevac - Copyright Foto/Fakultet za medicinske nauke Kragujevac

Na društvenim mrežama Fakulteta medicinskih nauka nedavno se pojavio oglas koji bi neke možda šokirao, ali sadašnje i buduće studente nikako.

Naime, da bi privukli što više budućih brucoša koji se dvoume koji fakultet da upišu oni su smislili originalnu reklamu.

- Još uvek se dvoumiš koji fakultet da upišeš? Kod nas te čeka živi leš na času anatomije! - piše u jednom postu koji je fakultet objavio na svojoj FB stranici.

Istina da je živ, baš i nije, ali da je leš to definitivno! Naime, radi se o pravom telu koje je prošlo proces plastinacije i sada studenti uče na njemu anatomiju. 

Ovo telo je fakultet pre nekoliko godina platio čak 50.000 evra, ali su koristi od obrazovanja budućih studenata višestruko veće. A da stvar bude zanimljivija, ovo telo ima podignutu ruku pa izgleda kao da maše!

Platili ga 50.000 evra

U PR službi fakulteta objasnili su za 24sedam da su se "živog leša" setili zbog kampanje koja je pre nekoliko godina bila na jednom kragujevačkom portalu pa su odličili da čitavu priču opet pokrenu.

Foto/Fakultet za medicinske nauke Kragujevac
 

- Smatrali smo da je vrlo bitno za buduće studente da znaju šta ih čeka na pravom predavanju anatomije i jako je interesanto što imaju prilike da uče na pravom lešu - objasnili su oni.

Printscreen Facebook Fakultet za medicinske nauke Kragujevac
 

Da misterija bude veća, ne zna se kome je pripadalo ovo telo ali je kupljeno na čuvenom institutu za plastinaciju u Hajdelbergu.

S obzirom da je plastinirano, na njemu se vide pravi mišići, krvni sudovi i nervi. Naravno, zbog hemijske obrade nema mirisa niti kancerogenih isparenja.

Plastinacija za večni život

Plastinacija mrtvog čoveka podrazumeva nekoliko koraka. Prvo se mrtvo telo fiksira u formaldehidu, onda dehidrira a tom prilikom se voda i masnoće zamenjuju acetonom. Nakon toga sledi impregnacija gde se pod vakumom aceton izvlači iz ćelija. Istovremeno se uvlače plastične smole, epoksi i silikon. Učvršćivanje se vrši ili pod visokom temperaturom ili UV zračenjem. Ovako tretirani leševi mogu da stoje večno, a održavaju se jednostavnim brisanjem prašine.

Iako je za mnoge ljude ovako nešto zastrašujuće i morbidno, to ne važi za studente medicine koji se tokom studiranja na časovima "susreću" i sa drugim leševima.

- Svi koji žele da upišu naš fakultet se ne plaše tih stvari. Srenjoškolci su već videli brdo stvari na internetu i stvari koje tamo mogu da budu su još više zastrašujuće ovog živog leša. Kasnije će oni imati i predmet patologija gde će vežbati na pravim leševima - kažu u PR službi.

Studenti mu smislili i ime

Naravno, fakultet se dobro dosetio i iskoristio ova "pomagalo" kako bi privukao nove studente ali tu nije kraj. Naši sagovornici kažu da je u toku i konkurs za njegovo ime!

Foto/Fakultet za medicinske nauke Kragujevac
Kabinet za anatomiju na fakultetu

Kako smo uspeli da saznamo, studenti su do sada izdvojili četiri imena koja, ako malo obratite pažnju, zvuče pomalo morbidno za živi leš. Ali, opet, pokazuju i da studenti medicine imaju smisla za humor.

Trenutno su u opciji imena Živojin, Živko, Milivoje i Dragče!

Inače, gotovo svaka generacija studenata ima svoje ime za živi leš, pa su tako i neka od ovih imena poznata od ranije. 

U svakom slučaju, prijava za prijemni ispit za fakultet ističe u petak tako da se nadamo da će se veliki broj studenata i prijaviti, odnosno da će ova kampanja dati rezultat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike