Veruje se da postoji magično mesto u Srbiji: "Dođete, pomolite se i želja se provereno ispunjava" (FOTO)

06.06.2023

09:27

0

Veruje se da bi trebalo doći na Svete Trojice u ovu šumu, zamisliti želju, a brojni meštani svedoče da su se njihove provereno i brzo ispunile

Veruje se da postoji magično mesto u Srbiji: "Dođete, pomolite se i želja se provereno ispunjava" (FOTO)
Copyright Foto Rina

Usred dragačevske šume iznad sela Kotraža, duže od pola veka neudate devojke i neoženjeni momci se okupljaju na praznik Svete Trojice, celivaju posebno mesto i nadaju se da će Bog uslišiti njihove molitve i uputiti ih na pravog partnera.

Ovaj događaj ostao bi u rubrici „nećete verovati“ da praksa nije pokazala da ipak kako kažu „nešto ima“.

- Do mene su stigle priče da su se momci oženili i dobili decu samo nekoliko meseci nakon što su došli ovde na ovaj veliki praznik. Ja sam rešio da pokušam, jer ništa me to nije koštalo, mada sam i sam bio skeptičan. Došao sam i zaista posle nekoliko meseci upoznao sam devojku sa kojom sam odmah znao da je to ono pravo. Dobili smo i decu. Neki momci ne veruju i neće da dođu, ali i dalje su neženje - rekao je za RINU meštanin obližnjeg sela koji je okušao svoju sreću na ovom neobičnom mestu.

Na mestu gde se danas nalaze ploča i krst nekada davno nalazila se velika svetinja, a meštani ovog kraja nameravuju tu da ponovo sagrade crkvu.

A, legenda kaže da da se upravo tu davno pričestio car Dušan kad je krenuo u jedan od svojih pohoda.

Foto Rina
 

- Kad na Svete Trojice neoženjeni momci dođu na sred ovog bukovika i zamisle želju vezanu za ženidbu i porodicu, to im se ispunjava 100 posto. Imali smo u selu nekoliko takvih primera. Momci su dolazili, pomolili se Bogu, a nedugo zatim bi se u crkvi venčali i dobili sinove. Ono što je primetno jeste da se poslednjih godina za ovaj veliki praznik ovde pojavljuje sve više devojaka, u nadi da će se i njima uslišti molitva i da će pronaći muža - kažu u Kotraži.

Foto Rina
 

Nakon što se litije u šumi završe i kad pop otpeva svoje, tad u sred šume počinje prava zabava a meštani se opuste uz dobru muziku i ukusnu hranu.

Na švedskom stolu u Dragačevu možete pronaći razne domaće đakonije, a užičko kolo proteže se kilometrima.

Da li je legenda vezana za ovo mesto tačna, videće se sledeće godine kad se uporedi broj neoženjenih momaka ali i broj rođenih beba u Srbiji, jer ovo mesto posećuju potencijalne mlade i mladoženje iz čitave zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike