U Novom Sadu opada broj korisnika socijalne pomoći! Đurić: "Moramo da se bavimo prevencijom nasilja"

12.06.2023

17:13

0

Prvi čovek grada istakao je da je obaveza Grada da se unapređuje kvalitet života svih građana, ali i onih najranjivijih i najosetljivijih grupa

U Novom Sadu opada broj korisnika socijalne pomoći! Đurić: "Moramo da se bavimo prevencijom nasilja"
Milan Đurić i Nikola Selaković - Copyright nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad je domaćin međunarodne konferencije “Nasilje- uzroci, mere i intervencije” u organizaciji Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, a do 14. juna na konferenciji učestvovaće i predstavnici organizacija i državnih institucija.

Otvaranju konferencije prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. 

nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Prvi čovek grada Đurić istakao je da je obaveza Grada da se unapređuje kvalitet života svih građana, ali i onih najranjivijih i najosetljivijih grupa.

-Za Grad Novi Sad je od izuzetne važnosti osnaživanje ustanova socijalne zaštite jer one su nosioci raznih aktivnosti koje za cilj imaju ostvarivanje kvaliteta socijalne zaštite na teritoriji našeg grada. U novosadskom Centru za socijalni rad postoji sistem za podršku deci, odraslima i starima koji su suočeni sa nasiljem. Takođe, dnevni boravak za decu i mlade koji su izloženi riziku od nasilja, sigurna dečija kuća kao i sigurna ženska kuća, ali i svratište za decu. Prošle godine je 24. 360 naših sugrađana koristilo usluge Centra za socijalni rad. Mi moramo da se bavimo prevencijom nasilja, zato je bitno da se u ovim prilikama susrećemo i da što više govorimo o nasilju kako bi svi znali kako da ga prijave i da se sa istim izbore – rekao je gradonačelnik Đurić.

nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Ministar Selaković istakao je da je ovo jedan od najvažnijih skupova na kojem je uzeo učešće.

-Mogu da se složim da nema dovoljno sredstava, ali činjenica je da ih imamo više i da se postepeno neki akutni problemi menjaju. U Novom Sadu od 2018. godine konstantno na godišnjem nivou broj primalaca socijalne pomoći u proseku opada za 2,5 posto. Tom tendecijom već sada imamo pad za 10 posto u odnosu na 2018. To je jedan rezultat ozbiljnog rukovođenja državom, ali i gradom- naglasio je ministar.

nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Tokom 2022. godine Centar za socijalni rad, zajedno sa odeljenjem u Sremskoj Kamenici i Beočinu realizovao je 52.000 prava, mera i usluga, što je dva odsto više nego prethodne godine.

-Ukupno 31.000 građana se obratilo Centru u toku prethodne godine, što ukazuje na to da se oko 10 odsto građana obraća za pomoć Centru za socijalni rad. Pravo na novčanu pomoć ostvario je 2.301 korisnik, zajedno sa članovima porodice ukupno 5.577 osoba. U toku 2022. godine realizovano je 11.293 mera, prava i usluga u službi za decu i mlade. Prethodne godine je realizovano 15.800 mera, prava i usluga u Službi za odrasla i stara lica. Za potrebe domskog smeštaja evidentirano je 2.500 korisnika, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 17 odsto – rekla je Jelena Zorić, direktorka ovog Centra.

nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

Centar za socijalni rad u Novom Sadu radi od 1961. godine, a pokriva i opštinu Beočin i Sremske Karlovce.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike