Danas ispoštujte jedan običaj radi zdravlja: Slavimo svetitelja nad čijim se moštima čuda dešavaju godinama

27.05.2024

06:55

0

Odmalena je bio hrišćanin i život je provodio u postu, molitvi i dobrim delima

Danas ispoštujte jedan običaj radi zdravlja: Slavimo svetitelja nad čijim se moštima čuda dešavaju godinama
Ilustracija - Copyright 24sedam/M.Sh

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. maja po gregorijanskom kalendaru slave svetitelja Isidora Hioskog.

On je odmalena bio hrišćanin i život je provodio u postu, molitvi i dobrim delima.

Prve godine Dekijeva carovanja iziđe zapovest od cara da se u celoj rimskoj carevini popišu i prebroje vojnici i saberu u pukove.

Vojska je došla na ostrvo Hios lađe vojvode Numerija, da bi pokupile mladiće za vojnu službu, odakle je i sam Isidor silom odveden.

I tamo se prokazao kao hrišćanin, zbog čega ga je vojvoda pozvao na odgovor i savetovao mu da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima. 

- Ako mi i ubiješ telo, nad dušom mojom nemaš vlasti. Ja imam istinitog i živog Boga Isusa Hrista, koji i sad u meni živi i po smrti mojoj biće sa mnom i ja sam u Njemu, i ostaću Njemu, i neću prestati da ispovedam Njegovo sveto ime dokle je duh u telu mome - govorio je. 

Tada je vojvoda naredio da najpre biju Isidora volovskim žilama, a potom da mu odseku jezik.

Tropar


Mučenik Tvoj Gospode, Isidor, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

Kondak, glas 4. 
Kao veliki ureditelj vaseljene ti si se pokazao, sveti, tvojim ka Bogu molitvama: Zato te danas slavimo u pesmama, mučeniče bogomudri, Isidore preslavni.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je i bez jezika Isidor Duhom Božjim govorio i ispovedao ime Hristovo, a da je vojvodu postigla kazna Božja i da je on na jedanput zanemeo.

Nem vojvoda je dao najzad znak da poseku Isidora.

 

 

Priča kaže da se Isidor obradovao toj presudi pa hvaleći Boga, izašao na gubilište gde mu je glava odsečena 251. godine.

Njegovo telo ostalo je da leži, dok prijatelj Amonije nije ukrao i krišom ga preneo i sahranio, kako ga ne bi skrnavili.

I sam Amonije se ugledao na mučenički podvig svetog Isidora, jer ploveći po Helespontu on u Kiziku primi mučenički venac.

Mošti svetoga Isidora izvadila je iz zemlje blagočestiva žena Miropija iz Efesa, pomaza ih skupocenim mirisima i, obavivši ih čistom plaštanicom, položi ih na česnom mestu.

Nad ovim svetim moštima podignuta je crkva u ime svetog mučenika Isidora, gde mnogo vernika u toku godine dolazi kako bi se molili.

Svedočenja mnogih kažu da su molitve Svetom Isidoru pomogle i izlečile mnoge teško bolesne, a veruje se da oni koji ne mogu posetiti i pokloniti se moštima danas valja da odu u najbližu ucrkvu i pomole se.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike