Dečak teško ranjen u pucnjavi na Vračaru lečenje nastavlja u Čikagu: "Država će pokriti sve troškove"

25.05.2023

09:29

0

On ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme

Dečak teško ranjen u pucnjavi na Vračaru lečenje nastavlja u Čikagu: "Država će pokriti sve troškove"
OŠ "Vladislav Ribnikar" - Copyright 24sedam/Lj.K.

Deo ranjenih u pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još se nalazi na bolničkom lečenju, njih 11.

Na Institutu za majku i dete je i pacijent, dečak ranjen u pucnjavi u školi na Vračaru, koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu.

- Spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove - rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek za RTS.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva.

 

- Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući - rekao je Đerlek.

Osim fizičkog oporavka i rehabilitacije, posebna pažnja se posvećuje psihološkoj i socijalnoj podršci.

Đerlek je podsetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali su flajere za decu, nastavnike, roditelje, sa informacijama o tome kako se ophoditi u tim situacijama, kako prići deci.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rešavanjem kriza i smanjivanjem posledica.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike