Mogu li roditelji da odgovaraju za ponašanje dece? Direktorka Instituta za kriminološka istraživanja daje odgovor

23.05.2023

13:43

0

Krivično pravo poznaje subjektivnu odgovornost

Mogu li roditelji da odgovaraju za ponašanje dece? Direktorka Instituta za kriminološka istraživanja daje odgovor
Jelena Stevanović - Copyright Tanjug printscreen

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je danas da krivično pravo poznaje subjektivnu odgovornost i da se ne može očekivati da se roditelji kažnjavaju za ponašanje njihove dece.

Roditelj može da odgovara samo u delokurugu svoje nadležnosti, svoje krivične odgovornosti, propuštanje određenih radnji, a ne za to što je njegovo dete učinlio nasilje prema svom vršnjaku, nastavniku, rekla je Stevanović. 

Ona je za Tanjug rekla da je za delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, kazna zatvora do tri godine i tiče se onih situacija kada se ne vodi računa o potrebama deteta u smislu njegovog obrazovnog procesa, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i svih elemenata koja se tiču njegovog blagostanja.

Drugi deo zlostavljanja je, kako objašnjava, usmeren na blaže oblike koji nisu pokriveni težim krivičnim delima, protiv života i tela odnosno nasilja u porodici koji imaju mnogo ozbiljnije zaprećene sankcije kazne zatvora, nego što je slučaj kod krivičnog dela zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica.

Napominje da tužilaštvo ima pravo i mogućnosti i bez podnošenja krivične prijave, da zahteva prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena M.K., majka maloletnog K.K. koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio 10 osoba, jer je ono to koje vodi istragu.

"Jako je važno da znamo iz oblasti porodično pravne zaštite, da Centar za socijalni rad kao organ starateljstva ima mogućnost i obavezu nad vršenjem nadzora roditeljskog prava u svakoj porodici", ističe ona i dodaje da sistemi obrazovanja i zdravstva moraju da budu međusobno povezani kada je reč o deci.

Stevanovićeva kaže da što se tiče zaštite privatnosti, neophodno je biti vrlo obazriv u načinu izveštavanja, i da se dozvoli tužilaštvo da radi svoj deo posla jer jedino ono može da obezbedi punu informaciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike