Pedagog otkriva koja su 4 faktora koja utiču na formiranje ličnosti kod deteta: "Živimo u civilizaciji dosade!"

14.05.2023

21:45

0

Prema rečima pedagoga Marije Ranđelović nasilje se uči i mnogo puta roditelji nisu svesni da dete može biti nasilnik ili žrtva nasilja

Pedagog otkriva koja su 4 faktora koja utiču na formiranje ličnosti kod deteta: "Živimo u civilizaciji dosade!"
pedagog Marija Ranđelović - Copyright Foto: Tanjug

U ovom trenutku prosvetni radnici u Srbiji zaista imaju veliki zadatak, jer moraju da rada i sa decom, i sa roditeljima, ocenila je danas pedagog Marija Ranđelović povodom tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar".  

- Što se dece tiče, treba se vratiti nastavnim sadržajima, treba se vratiti rutini, ali kroz koleraciju sa različitim nastavnim predmetima i različitim nastavnim sadržajima, zgodno je i primereno razgovarati o svemu što se desilo - izjavila je Ranđelović za Tanjug. 

Ranđelović je istakla da je neophodno razgovarati sa roditeljima, kako bi im se ukazalo na njihovu ulogu u formiranju deteta. 

24sedam/Jelena Nikolić
 


- Neophodno je ukazati roditeljima šta se od njih očekuje, koliko su oni zapravo važni za razvoj dece, jer deca stižu u školu potpuno formirana i ona prenose porodične obrasce na školu, ma koliko toga porodica nekada i nije svesna - objasnila je Ranđelović.

Prema njenim rečima, nasilje se uči i mnogo puta roditelji nisu svesni da dete može biti nasilnik ili žrtva nasilja

Ranđelović je dodala da deca danas imaju puno slobodnog vremena koje ne znaju da upotpune aktivnim sadržajem.

- Živimo u civilizaciji dosade, deca puno puta ne znaju da svoje slobodno vreme upotpune neki aktivnim sadržajima, već to bude potpuno pasivno ponašanje uz telefon. Kada vi mislite da ono spava u krevetu, zapravo ono komunicira sa nekim koga poznaje ili ne poznaje - ocenila je Ranđelović. 

Četiri faktora utiču na formiranje ličnosti tokom odrastanja
 

Sagovornica Tanjuga je dodala da moramo biti svesni da deca u mlađem uzrastu nisu u prilici da selektuju medijski sadržaj, koji kroz različite internet platforme dolazi do njih. 


- Postoje četiri snažna formativna uticaja u odrastanju. To su porodica i škola, i to je negde do puberteta. Od puberteta dva su jači formativni uticaji, to su vršnjaci, odnosno vršnjačka grupa i to su svakako ti medijski sadržaji - rekla je Ranđelović. 

Prema njenim rečima, roditelji moraju da obrate pažnju sa kim se njihova deca druže, iz kakvih porodica dolazi njihovo društvo i koji su im modeli idetifikacije. 
Profimedia
 


Ranđelović je navela da društvo mora da pomogne prosvetnim radnicima, kako bi se dodatno usavršili i prilagodili izazovima novog vremena.

- Društvo mora da bude spremno da pomogne prosvetnim radnicima u smislu dodatnog usavršavanja za sve ono što ih čeka u 21. veku, u profesiji koja se najbrže menja - dodala je Ranđelović.
 
Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike