Ministar Milićević predao 350 bukvara i knjiga na srpskom srpskoj deci u Sloveniji: Ko zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe

14.05.2023

19:55

0

On je pozvao mlade iz naše dijaspore u Sloveniji da se prijave za učešće u tematskim letnjim kampovima koje će ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama organizovati tokom jula i avgusta širom Srbije

Ministar Milićević predao 350 bukvara i knjiga na srpskom srpskoj deci u Sloveniji: Ko zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe
Đorđe Milićević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, sastao se danas u parohijskom domu u Ljubljani sa predstavnicima srpske dijaspore u Sloveniji i učiteljima koji rade u srpskim dopunskim školama.

Kako je saopšteno, ministar je, tom prilikom, predao donaciju - 350 bukvara za mališane koji od sledeće školske godine kreću u prvi razred dopunskih škola, kao i lektire za učenike starijih razreda.

Milićević je istakao je da taj projekat pokrenut u saradnji sa Ministarstvom prosvete i uz podršku izdavačke kuće “Vulkan”, kojoj je zahvalio na donaciji i doprinosu očuvanja srpskog jezika i kulture.

- Što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima. Očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kuturnog nasleđa i istorije, su samo neki od prioriteta delovanja Ministarstva - poručio je Milićević.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je pozvao mlade iz naše dijaspore u Sloveniji da se prijave za učešće u tematskim letnjim kampovima koje će ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama organizovati tokom jula i avgusta širom Srbije.

- Letnji kampovi su veoma značajni za unapređenje veza mladih iz srpske dijaspore sa zemljom porekla, kao i za razvijanje prijateljskih i kulturnih odnosa među decom iz različitih delova dijaspore i matice. Plan je da se krajem jula i početkom avgusta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti više od 15.000 naše dece iz dijaspore. Tematski će biti svrstani u tri grupe - eko kamp, sportski kamp i okupljanje kulturno-umetničkih društava - rekao je ministar.

Dodao je da letnji kampovi, pre svega, treba da našim mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje, a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu i požele da se jednog dana vrate na ognjišta svojih predaka.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike