Održana prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih

14.05.2023

14:19

0

Autor: I.K.

Neophodno je fokusirati se na decu i njihovo mentalno zdravlјe, pre nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega ovoga izašli sa što manje posledica

Održana prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih
OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade  Srbije, održana je danas.

Radnu grupu, pored predstavnika Vlade Srbije, sačinjavaju Milica Pejović Milovančević, Institut za mentalno zdravlјe,  Tamara Džamonja, predsednik Društva psihologa Srbije, Ana Korać, Institut za mentalno zdravlјe, kao i predstavnici Unicefa, saopštila je Vlada Srbije.

Radna grupa će koordinisati krizni odgovor na potrebe pogođenih osoba - porodica žrtava, učenika i nastavnika, kroz hitne mere u okviru projekta koje će sprovesti Institut za mentalno zdravlјe. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila se svim članovima što učestvuju u radu ovog tela, jer je od izuzetnog značaja da radna grupa počne sa delovanjem što je pre moguće. 

Ona je istakla da će Vlada Srbije podržavati, pratiti i koordinisati funkcionisanje ove radne grupe, ali da će glavnu reč voditi stručnjaci, čiju će svaku odluku vlada u potpunosti ispoštovati i sprovesti u delo.

Milica Pejović Milovančević istakla je da je situacija u kojoj se čitava zemlјa našla potpuno nova i predstavlјa nešto sa čim se u svojim karijerama do sada nisu susreli, navedeno je u saopštenju vlade.

Prema njenim rečima, neophodno je fokusirati se na decu i njihovo mentalno zdravlјe, pre nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega ovoga izašli sa što manje posledica.

Tamara Džamonja istakla je da je neophodno formirati specijalizovane i stalne timove, koji će se baviti pojedinačnim stvarima, kao što su timovi za podršku deci, roditelјima i nastavnicima. 
Ona je istakla je važno da se sastavi tih timova ne menjaju, jer lјudima kojima je potrebna pomoć, takođe je potrebna i izvesna  vrsta stalnosti i predvidivosti.

Radna grupa će uz pomoć međunarodnih paternera, Unicefa i zemalјa koje su imale iskustva sa sličnim tragedijama poput ove sa kojima se Srbija suočava, preduzeti sve dalјe korake koji podrazmevaju pružanje podrške deci i njihovim porodicama, kao i kulture  sećanja na sve žrtve. 

Pored Radne grupe za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih, odlukom vlade formirani su i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilјa i Radna grupa za bezbednost dece na internetu, naglašeno je u saopštenju Vlade Srbije.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike