Veliko čudo kod Trebinja! Pronađene mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija Ostroškog (FOTO)

09.05.2023

22:49

0

Pravoslavni vernici primili su blagodat na blagodat obretenjem zemnih ostataka Svetiteljeve majke Ane – Anastasije

Veliko čudo kod Trebinja! Pronađene mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija Ostroškog (FOTO)
Copyright Foto: Eparhija zahumsko-hercegovačka

Nadomak Trebinja u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog-Mrkonjićima, pronađene su mošti Svete Ane, majke Svetog Vasilija, objavila je Eparhije zahumsko-hercegovačke SPC.

Pod Ostrog, slava Mu i milost idu i vernici svih konfesija, ne samo pravoslavci.

Pravoslavni vernici primili su blagodat na blagodat obretenjem zemnih ostataka Svetiteljeve majke Ane – Anastasije, samo par dana pre proslavljanja njegovog praznika.

- Pažljivo uklanjanje ploča, uz stručni nadzor i iskusne savete arheologa, lekara i prisutnih sveštenih lica, najzad otkriva čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje. Uz pojanje prokimena i drugih prigodnih bogoslužbenih pesama i vaskršnjih tropara, prisutni pažljivo, deo po die, vade kosti i polažu ih na belo platno. Nakon što su sve kosti izvađene, u svečanoj litiji bivaju prenesene od groblja do manastirskog hrama Svetog Vasilija (udaljenog par stotina metara) gde se, opet uz stručni nadzor arheologa i lekara, pristupa njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u belom vinu, premazivanje maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganje u kivot u kome će biti pohranjene - navedeno je u saopštenju.

Skidanje prvog sloja zemlje otkriva kosti koje po svemu sudeći pripadaju nekolicini različitih ljudi (dve lobanje, nešto dečijih i veći broj kostiju odraslih ljudi, kako muških tako i ženskih). Među ovim kostima nalazi se i austrougarski novčić iz 1900. godine, što ukazuje na to da su kosti novijeg datuma, očigledno naknadno položene preko već postojećeg groba i da je potrebno kopati još dublje.

Danas u manastirskom hramu Svetog Vasilija opet je služena Liturgija. Nakon što je obavljeno sve navedeno, kosti su smeštene u drveni kivot (dar ostroškog bratstva) i biće svečno iznešene na liturgijsko svenarodno poklonjenje na praznik Sv.Vasilija ostroškog i tvrdoškog, 12. maja u manastirskoj Crkvi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike