Ovo je rodno mesto Svetog Save! Dugo je zarastalo u korov, a sada se tu gradi hram posvećen upravo velikom svetitelju (FOTO)

27.01.2023

11:13

0

Majka Rastka iznela pred oca koji mu je tepao "mišče moje malo", tako je selo i dobilo ime

Ovo je rodno mesto Svetog Save! Dugo je zarastalo u korov, a sada se tu gradi hram posvećen upravo velikom svetitelju (FOTO)
Copyright RINA

Na samo nekoliko kilometara od Novog Pazara, u podnožju planine Golije u čuvenoj Deževskoj dolini, smestilo se selo koje jedva da broji dve stotine stanovnika, a za koje se može reći da je jedno od najvažnijih za celokupno postojanje Srba i srpstva. Miščići su mesto gde se 1175. godine rodio Sveti Sava, tu je počelo stvaranje srednjovekovne države, a svaki kamen i grumen zemlje svedoci su davne istorije. Tim putevima hodio je rodonačelnik dinastije Nemanjića, ali i njegovi sinovi Nemanja, Vukan i Rastko.

- Prema narodnom predanju, kada se Stefan Nemanja vraćao iz ratnog pohoda, njegova supruga Ana dočekala ga je u ovom mestu držeći u rukama tek rođenog Rastka. Kad ga je ugledao, on ga je uzeo u ruke i govoro: "mišče moje malo, miščiću moj", i tako je ovo selo i dobilo ime Miščići - započinje priču za RINU paroh deževski Ivan Jeremić. 

RINA
 

 

Uprkos nemerljivom istorijskom značaju ovog sela, dugo je bivalo potpuno zaboravljeno od svih, a srpska narodna baština zarastala je u korov. Da se u njemu rodio jedan od najvećih srpskih svetitelja podsećali su samo tabla na ulazu i mali krst postavljen tamo gde je bila rodna kuća Nemanjića. Međutim, poslednjih godina to se, na svu sreću, konačno menja, a ovo mesto dobija pažnju koju zaslužuje. Zahvaljujući verujućem narodu, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i veliku pomoć države, počelo se za izgradnjom hrama u Miščićima koji će biti posvećen upravo Svetom Savi.

RINA
 

 

- Ovo će biti zavetni hram jer smo se zavetovali da ćemo uz pomoć Božiju završiti njegovu izradnju, da će se ovde obavljati bogosluženje i da ćemo širiti ono šta je Sveti Sava propovedao, učio i širio veru pravoslavnu. Počeli smo sa radovima zahvljajući donacijama verujećeg naroda, kako iz Srbije tako i iz dijaspore. Ono što nas raduje jeste to što je država prepoznala značaj ovog mesta, uključila se i obezbedila nedostajuća sredstva kako bi gradnja bila završena. Očekujemo nastavak građevinske sezone i nadamo se uz pomoć Božiju da će radovi biti završeni do kraja ove godine - izjavio je paroh Jeremić.

U Drezničkoj dolini se konačno nadaju da će ovo sveto mesto, selo Miščići, uz izgradnju hrama postati nezaobilazna tačka dečjih i đačkih ekskurzija, kako bi mladi naraštaji videli odakle je sve počelo i upoznali se sa svim onim što su Nemanjići i Sveti Sava uradili za naš narod.

RINA
 

 

- Da bismo mirno živeli u sadašnjosti i uspešno gradili budućnost, moramo znati našu prošlost. Ko smo i odakle potičemo. Tako ćemo sačuvati naš nacionalni identitet i zajedništvo. Otkako je počeo da se grad hram, kao i da je čitava Deževska dolina živnula. Imamo mlade ljude koji se vraćaju u selo, one koji ostaju i ovde odlučuju da grade dom i porodicu. Rađa se više dece i to je ono što nas raduje. Nekada su vernici odavde morali ići u hram u Novom Pazaru, sada će imati i svoju božju kuću - naglasio je paroh deževski.

RINA
 

 

U planu je da uz hram budu izgrađeni i zvonik u visini same građevine, dečje igralište u neposrednoj blizini i vizitorski centar. Meštani se nadaju da će selo konačno živnuti, jer ne postoji bolje i autentičnije mesto od Miščića na kom srpski đaci mogu bolje naučiti srpsku istoriju i sve o dinastiji Nemanjića. Ova regija ima ogroman potencijal kad je u pitanju verski turizam, jer se u blizini nalaze i Crkva Svetog Petra i Pavla, manastiri Sopoćani, Đurđevi stupovi i Crna reka.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike