Ne prođe ni dan a da nema dojave o bombama: Stručnjak za bezbednost otkriva da li je moguće ući u trag pretnjama

17.05.2022

18:10

0

Prethodnih dana "na meti" su se našle škole, ali i mostovi, tržni centri, kao i druge institucije

Ne prođe ni dan a da nema dojave o bombama: Stručnjak za bezbednost otkriva da li je moguće ući u trag pretnjama
studentski domovi lazna bomba - Copyright Printscreen/YouTube/ Studentski centar Beograd/MUP

Škole, mostovi, tržni centri, železničke stanice, ali i druge institucije, poput Gradskog veća, "Beogradske elektrane", "Vodovoda"..., našli su se juče "na meti" kada su na njihove adrese stigli uznemirujući mejlovi sa pretećom porukom i dojavom o bombi.

Tako su, samo tokom jučerašnjeg dana u prepodnevnim i popodnevnim časovima, elektronskom poštom upućene pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi na adrese 173 škola od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

24sedam Pixabay
 

S obzirom na to da se dojava odnosila i na glavne gradske saobraćajnice, odnosno mostove, i to u vreme špica, ekipe kontradiverzionog tima su uspele da sve provere, ali bez potrebe za paralisanjem saobraćaja.

Doktor nauka bezbednosti Darko Trifunović za 24sedam je istakao da su verovatno u proveri dojava o bombama učestvovale i dronovske jedinice.

- Objekat mora da se pregleda od početka do kraja. Vizuelno mora da se pregleda svaki deo. Bombe se na mostovima, poput onog na Adi, ali i Starog savskog, mogu postaviti i na konstrukcije iznad same saobraćajnice, te se i to mora proveriti - objašnjava Trifunović.

Navodi da je u ovakvim situacijama važno da se prate procedure i protokoli koji jasno naznačavaju i propisuju šta sve kontradiverzioni tim treba da proveri kada izađe na teren, kao i da se proveri koje tehnike i aparati će da se koriste u datoj situaciji.

- Sve je počelo sa dojavama o bombama na aerodromima, i to traje već dva meseca. Ovo je jedna vrsta hibridnog rata koji se vodi protiv naše zemlje - naveo je stručnjak za bezbednost.

Foto: Printscreen FB Darko Trifunović
Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović

Sve dojave su stigle na mejlove, čemu je teže ući u trag, za razliku od telefonskog poziva, kada se izvršilac ovog krivičnog dela lakše identifikuje.

- Postoji tehnika kako da se identifikuje osoba koja je dojave poslala ili javila. Potrebno je, naravno, utvrditi sa kojih su brojeva ili adresa poruke ili pozivi upućeni, pa ako su u pitanju digitalne centrale, a verovatno jesu, one pokazuju broj. Međutim, ako je upućen poziv tim bolje za istragu, jer postoji i forenzika glasa. Ako već zovete trgovinski centar, pretpostavljam da se ne javlja osoba već automatska centrala koja vas preusmerava i daje mogućnost da snimite glasovnu poruku. Ipak, kad su u pitanju mejlovi, malo je teže ući im u trag, ali je izvodljivo - objasnio je naš sagovornik.

Podsetimo, juče su dojave, posle osnovih škola, stigle za Brankov most, most Gazela, Novi železnički most, Most na Adi, Pančevački most, Narodni muzej, "Delta Citi", TK "Zmaj", "Ada Mall", Tržni centar "Stadion", Tržni centar "Konjarnik", Javni akvarijum i tropikarijum, "McDonald's" na Bežanijskoj kosi, "Evrodom", beogradski aerodrom, Glavnu stanicu Beograd, Predsednikovu kuću, Gradsko veće, svaku elektranu, svaki objekat za prečišćavanje vode, rusku ambasadu u Beogradu...

Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Kako bi se obezbedio kontinuitet u nastavno-obrazovnom procesu organizovana je onlajn nastava u 88 škola, dok se čekao završetak pregleda kontradiverzionih ekipa MUP. U ostalim školama u kojima je potvrđeno da su dojave bile lažne nastava se odvijala neposredno.

Kasnije u toku jučerašnjeg dana dojavljeno je da je postavljena bomba u "Beograđanki", TC "Stadion", kao i na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, dok su danas "na meti" bili TC "Rajićeva" i BIG u Rakovici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike