Danas SPC slavi Svetog sveštenomučenika Januarija: Zbog vere u Hrista na njega pustili zveri, ali one mu nisu naudile!

04.05.2023

06:44

0

Autor: M.M.

Veruje se da je oživljavao mrtve

Danas SPC slavi Svetog sveštenomučenika Januarija: Zbog vere u Hrista na njega pustili zveri, ali one mu nisu naudile!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svetog sveštenomučenika Januarija.

On je bio  episkop u italijanskoj regiji Kampaniji. U vreme gonjenja Maksimilijanai zveli su ga pred sud i podvrgnuli raznim mukama, koje je on sa strpljenjem i hrabrošću podneo.

Kada su ga bacili na oganj, da ga živog spale, oganj se rashladio nevidljivom rosom, i mučenik nepovređen ostade nasred ognja zahvaljujući Bogu na onome što mu je podario.

Kada su videli da mu vatra ognja ne može ništa, strugali su mu kosti gvozdenim četkama, dok kosti nisu krenule same da pucaju, a on je i to stoički podneo. Njegov sledbenik, sveštenik Faust gledao je muke svoga duhovnog vođe, a onda su i njega vezali, pa su ga zajedno sa episkopom bacili u tamnicu.

Profimedia
 

Zveri ga ne takoše

U istoj tamnici bili su zbog vere u Hrista i đakoni puteolski Prokul i Sosije, i dva hrišćanina Evtihije i Akution. Sve su ih bacili sutradan pred zveri.

Ali one ih ne taknuše. Tada su ih sve mačem posekli, a hrišćani iz Napulja preneli su telo svetog Januarija u svoj grad i položili u crkvu.

Do dana današnjeg bezbrojna čuda pojavila su se na grobu ovog svetitelja. Između mnogih čudesa zapamćeno je i to, da je jedna udovica, kojoj je umro sin jedinac, uzela iz crkve ikonu svetog Januarija i položila na svoga mrtvog sina moleći se svetitelju, nakon čega joj je sin oživeo.

Sveti Januarije časno je stradao 305. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 21. aprila po julijanskom, a 4. maja po gregorijanskom kalendaru, a veruje se da je ovaj svetac oživljavao mrtve.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike