"Spisak dece Diane Budisavljević spasene iz logora otkriva koje su ih porodice preuzele. Preživeli mogu da nađu braću i sestre

25.04.2023

14:13

0

Dokument je od sutra dostupan u Narodnom muzeju u Beogradu, a sadrži osnovne podatke o toj deci, ko ih je preuzeo i u koje su porodice otišla

"Spisak dece Diane Budisavljević spasene iz logora otkriva koje su ih porodice preuzele. Preživeli mogu da nađu braću i sestre
Copyright YouTube/Printscreen

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je da je nedavno objavljeni originalni spisak Diane Budisavljević sa imenima i prezimenima 5.800 srpske dece spašene iz ustaških logora dragocen istorijski dokument, koji će razjasniti mnoge dileme.

Štrbac je istakao da je najvažnije to što se u dokumentu, koji je u petak, 21. aprila, obelodanio direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, nalaze ne samo osnovni podaci o toj deci - nego i ko ih je preuzeo i u koje su porodice otišla, tako da postoji mogućnost da oni koji su još živi mogu da pronađu svoju braću i sestre iz tog vremena, sa kojima su izgubili kontakt.

- Dokument je veoma značajan sa istorijskog aspekta, posebno ako imamo na umu istorijsku reviziju u Hrvatskoj, prvenstveno kada je reč o Jasenovcu. Međutim, mislim da su imena koja se ovde pojavljuju već negde zapisana - rekao je Štrbac u izjavi za Srnu.

On je naveo da je logoraš Dragoje Lukić, kozaračko dete u vreme Drugog svetskog rata, uložio mnogo truda da pronađe dvadesetak hiljada dece koja su bila u ustaškim logorima.

24sedam/R.C.
 

- Na kraju krajeva, i u Memorijalnom centru Jasenovac imate imena i prezimena 20.000 dece i podatke o tome ko su, šta su i odakle su. Naravno, istoričari će uporediti spiskove iz ovog dokumenta Diane Budisavljević sa onim postojećim. Verovatno je da su oni već popisani, ali je ovaj spisak mnogo širi i mnogo važniji - ocenio je Štrbac.

Štrbac je podsetio da se u Hrvatskoj, uglavnom, nije dovodilo u pitanje da su ta deca bila u logorima, da ih je Diana Budisavljević preuzela i poslala mahom hrvatskim porodicama.

- Posebno je reč o deci čiji su roditelji ili pobijeni ili odvedeni dalje u logore po Nemačkoj. Hrvati od toga prave `humanitarnu akciju` i pripisju to tadašnjoj ustaškoj vlasti i državi, kao i mnogim, navodno, humanim ljudima u Hrvatskoj, koji su preuzeli brigu o toj deci - rekao je Štrbac.

Autentični spisak sa imenima i prezimenima srpske dece biće izložen od sutra u 12 časova, pa u narednih deset dana u atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

Muzej žrtava genocida došao u posed originala spiska

Muzej žrtava genocida u Beogradu došao je u posed originala spiska Diane Budisavljević sa imenima i svim podacima oko 5.800 srpske dece spasene iz ustaških logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen, saopštio je prošle sedmice direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić.

Tanjug printscreen
 

Ristić je naveo da je spisak srpske dece nastao u "Zavodu za gluVonemu decu" u Zagrebu u okviru "akcije Diane Budisavljević" i prvi put je predstavljen javnosti.

Prema njegovim rečima, taj spisak sadrži imena i prezimena dece, njihovih roditelja, datum i naziv logora iz kojeg su spasena, kao i starosnu dob i identitet hrvatskih usvojilaca.

Ristić je naveo da je ovaj spisak dece nastao u drugoj polovini 1942. godine nakon Bitke na Kozari, te da je reč o prvorazrednom istorijskom izvoru do sada nepoznatom javnosti za koji se smatralo da je nestao tokom Drugog svetskog rata.

- Mi sada prvi put živoj deci, koja su sada ljudi u dubokoj starosti i koja još tragaju za svojim identitetom, kao i njihovim potomcima, možemo da ponudimo podatak koji je njihov stvarni identitet - rekao je Ristić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike