Na godišnjicu smrti žene koja je zadužila Srbe: Mural Diane Budisavljević otkriven u Vranju (FOTO)

20.08.2021

17:44 >> 18:38

0

Autor: Jovana Vrećo

U čast žene koja je spasila na hiljade dece iz logora u Hrvatskoj

Na godišnjicu smrti žene koja je zadužila Srbe: Mural Diane Budisavljević otkriven u Vranju (FOTO)
Copyright Diana Budisavljević, Printscreen/Youtube

U čast žene koja je spasila na hiljade dece iz logora u Hrvatskoj i zadužila Srbe, Diane Budisavljević, zgrada u Ulici 29. novembra u Vranju je danas otkriven mural sa njenim likom.

Zahtev za izradu murala podneo je Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, na inicijativu Ženskog solidarnog fronta.

Pročitajte još:

Mural je osmislio i oslikao umetnik Stefan Stojanović Sleš, a otkrila ga jedno od dece koje je Diana spasila iz logora Jasenovac, Jelena Buhač Radojičić.

Vranje je prvi grad u Srbiji koji će se na ovakav način odužiti Diani Budisavljević – velikoj humanitarki i ženi koja je spasila na hiljade dece iz logora u Hrvatskoj i time zadužila sve buduće generacije – kažu organizatori.

Printscreen/ Grad Vranje, vranje.org.rs

Svečanom otkrivanju murala u ime gradskog rukovodstva prisustvovali su predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković i gradski većnici Danijela Milosavljević, dr Aleksandar Stajić i Izabela Savić.

Takođe, danas od 20 časova, u gradskom parku će se održati Veliki humanitarni bal, a sav novac od prodaje robe, hrane i pića će biti uplaćen deci koja su zbog korone izgubila jednog ili oba roditelja.

Pročitajte još:

Bal će, uz crveni tepih, lampione i muziku, biti organizovan na godišnjicu smrti Diane Budisavljević.

Beograd dobija spomenik

Grad Beograd i Istorijski arhiv Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali su, sredinom juna, otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni vajarsko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević u Beogradu.

Spomenik bi trebalo da se podigne u okviru Parka Diane Budisavljević koji se nalazi na prostoru Savskog keja uz Karađorđevu ulicu, na potezu Brankov most – Beton hala.

Rok za predaju radova je 21. septembar 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike