Novi snimci sa mesta ubistva trojice vojnika JNA u Sloveniji – mogu li pomoći u rasvetljavanju zločina

25.04.2023

07:19

0

Vojnici JNA Branko Sedlar i Osmani Nedžmedin i kapetan Slobodan Pantelić ubijeni su krajem juna 1991. kod graničnog prelaza Škofije u Sloveniji

Novi snimci sa mesta ubistva trojice vojnika JNA u Sloveniji – mogu li pomoći u rasvetljavanju zločina
ubistva trojice pripadnika JNA kod graničnog prelaza Škofij bio uvod u rat - Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Posle više od tri decenije, postoje naznake da bi mogao da bude rasvetljen jedan od prvih ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije. Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu vodi istragu ubistva trojice pripadnika JNA kod graničnog prelaza Škofije, tokom sukoba u Sloveniji 1991. godine, koji je bio uvod u rat i raspad Jugoslavije. 

Vojnici JNA Branko Sedlar i Osmani Nedžmedin i kapetan Slobodan Pantelić ubijeni su krajem juna 1991. kod graničnog prelaza Škofije u Sloveniji. U tom trenutku na snazi je bilo primirje uspostavljeno posle otcepljenja Slovenije i kratkotrajnih oružanih sukoba slovenačkih milicija i jugoslovenske vojske.

Istraga o tome posle 32 godine vodi se u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine. Tim povodom su dostavili kratak odgovor.

- Tužilaštvo za ratne zločine postupa u navedenom predmetu, zbog postojanja osnova sumnje da je u mestu Škofije u Sloveniji, u junu 1991, izvršen ratni zločin, kada su ubijeni vojnici JNA Branko Sedlar, Osmani Nedžmedin i Slobodan Pantelić - navode iz Tužilaštva za ratne zločine za RTS.

Nema mnogo informacija o okolnostima stradanja vojnika

O tačnim okolnostima njihovog stradanja nema mnogo informacija. Veruje se da bi rasvetljavanju zločina mogli da doprinesu novi snimci s lica mesta, dostavljeni Tužilaštvu. Izjave su dali i članovi porodica ubijenih, među njima i brat kapetana Pantelića. Tvrdi da su ubijeni iz zasede tokom pokušaja da preuzmu hranu iz obližnje karaule JNA.

- Ja želim ishod ovoga slučaja, da znam koji je taj zločinac, koji su to zločinci, u množini, nije to jedan učesnik, koji su ti zločinci ubili mog brata i dvojicu vojnika, to mi je želja da saznam i ostaće i dalje. I hoću da ova država naša sadašnja, što kažu prosto rečeno, istera delo na videlo - rekao je Petar Pantelić, brat Slobodana Pantelića.

Zastupnik porodica stradalih ubistvo kod prelaza Škofije karakteriše kao ratni zločin zato što je, ukazuje, reč o nedozvoljenom načinu ratovanja. Rasvetljavanje je, kaže, važno da se istorija ne bi ponovila.

Printscreen/YouTube/Kockavica
 

- Smiraj duša srodnika žrtava počinje onoga trenutka kad im se uruče posmrtni ostaci, a završava se kada izvršioci zločina budu osuđeni. Taj smiraj duša je od izvanrednog značaja za opstanak mira među ljudima, a time i među narodima, time se izriče i društveno-moralna osuda čina i sprečava da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke. Tome suđenja služe, ta osećanja nemaju nacionalnost, veru niti rasu - rekao je Dušan Bratić, advokat.

Kaže i da je u Sloveniji počinjeno mnogo više zločina nego što se u javnosti govori. Za svega nekoliko dana sukoba, podseća, ubijena su 44 vojnika i civila na službi u JNA, a ranjeno 189. Većina su bili vojnici na služenju obaveznog vojnog roka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike