Oslobađajuća presuda stigla posle skoro trideset godina: Kapetan Dragomir Grujović biće skinut sa poternica

06.08.2021

14:03 >> 14:05

0

Autor: M. I.

Slovenački sud ukinio je i rešenje o pritvoru protiv Grujovića

Oslobađajuća presuda stigla posle skoro trideset godina: Kapetan Dragomir Grujović biće skinut sa poternica
Copyright RINA

Oslobađajuća presuda stigla nakon skoro trideset godina: Kapetan Dragomir Grujović biće skinut sa poternica i konačno moći slobodno da se kreće

Čačak – Na kućnu adresu kapetana prve klase iz Čačka, Dragomira Grujovića (60), nakon skoro tri decenije stigla je presuda Okružnog suda iz Novog Mesta u Sloveniji, kojom je konačno oslobođen optužbe da je počinio krivična dela ratnog zločina i pokušaja ubistva.

Slovenački sud ukinio je i rešenje o pritvoru protiv Grujovića, doneto u prošlom veku, a na osnovu presude sledi povlačenje dve Interpolove poternice protiv oficira Vojske Srbije, raspisane na osnovu zahteva pravosuđa Slovenije.

pročitajte još:

– Sve ove godine živeo sam pod velikim psihičkim pritiskom, nigde nisam mogao da putujem, jer bih u suprotnom bio uhapšen. Drago mi je što je konačno pravda zadovoljena, pa makar to bilo i posle trideset godina. Sve ovo vreme u tom sudskom procesu bio sam sam, samo uz nekoliko prijatelja uz sebe i naravno uz veliku podršku advokata uspeo sam da dokažem svoju nevinost – rekao je za RINU

U poslednjoj, oslobađajućoj presudi, stoji da se odbija optužba tužilaštva u Novom Mestu da je juna 1991, službujući kao podoficir JNA u obližnjem skladištu Mokronog, učinio ratni zločin tako što je, kao zapovednik skladišta JNA u Pušćavi kod Mokronoga, gde je čuvano 7,2 miliona litara goriva, zastrašivao civilno stanovništvo.

Drugo delo teretilo je ovog junaka da je 29. juna 1991. na udaljenosti od pet metara dva puta iz pištolja pucao u komandanta skladišta slovenačkog kapetana Branimira Furlana, te ga pogodio samo jednim hicem u desnu preponu, ali bez povrede životno važnih sudova ili živaca, čime bi počinio pokušaj ubistva. Delo je, ako je počinjeno, zastarevalo juna ove godine, dakle posle tri decenije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike