Miris tamjana se širi manastirom, čuju se gromki glasovi "Hristos voskrese": Slavi se najradosniji hrišćanski praznik u Hilandaru

05.05.2024

17:01

0

Autor: 24sedam

Veliki petak u Hilandaru počinje farbanjem jaja ranom zorom. Do Vaskrsa nema službi u crkvi, ne lupaju zvona. Vaskršnja liturgija počinje u dva sata ujutru

Miris tamjana se širi manastirom, čuju se gromki glasovi "Hristos voskrese": Slavi se najradosniji hrišćanski praznik u Hilandaru
chilandar-g22e889300_1920 - Copyright Pixabay

Miris tamjana koji se prepliće s plamenom sveće i kandilom, sveže cveće na prazničnim ikonama, topli, ali gromki glasovi koji se razležu portom - "Hristos voskrese", "Vaistinu voskrese"... Proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika u Hilandaru zaista je nešto posebno, po kazivanju vernika koji su bili blagosloveni posetom ovog svetog mesta.

A kako izgledaju dani uoči Uskrsa i priprema, za 24sedam ispričao je Milan Zlatić, manastirski kuvar koji godinama rame uz rame s manastirskom bratijom radi i pomaže u srpskoj svetinji.

Veliki petak počinje farbanjem jaja, i to ranom zorom. Farbaju se u lukovini i crvenoj boji, nakon čega ih sveštenik osveštava.

Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

Na najžalosniji dan za hrišćane, dan kad je Isus razapet, nema liturgije. Zvona ne zvone još od Velikog četvrtka, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

U pet sati se iznosi plaštanica, kao simbol pogreba Hristovog posle raspeća - ispričao nam je Milan, i dodao da, prema običajima, na Veliki petak nema nikakve trpeze.

Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

Narednog dana, na Veliku subotu, u podne se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog, a potom se monasima i sveštenicima služi jedini obrok za taj dan.

Time se označava kraj uskršnjeg posta koji je trajao sedam nedelja.

Nedelja - prelepa i uzvišena

U slavu i čast Hristovu, hram se posipa lovorovim lišćem, kaže nam Milan, i opisuje da je prizor neverovatan, sve je prelepo i uzvišeno.

Reči ne mogu da opišu to dok se ne doživi - dodaje.

Monah Milutin Hilandarac
 

Služba počinje u dva sata ujutru. Litija izlazi iz crkve, gde se čitaju jevanđelja, a iznose se i mošti.

Iz oltara iznose oganj od koga se dalje pale sveće, po simbolici Blagodetnog ognja iz Jerusalima - priča nam Milan.

Monah Milutin Hilandarac
 

Crkvom odjekuje tropar Hristovom vaskrsenju, i to naizmenično sa grčkim: "Hristos voskrese iz mertvih, smertiju smert poprav i sušći vo grobjeh život darova"; "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος".

Nakon toga čita se vaskršnja beseda Svetog Jovana Zlatoustog, a bogosluženja se nastavljaju sve do jutra.

24sedam/J. N. /Ustupljene fotografije
 

- Po završetku liturgije ide se na ručak, koji se sastoji od ribe, kuvanih jaja, sira... Nema mesa - dodaje on.

Ne jede se meso

Monasi na Svetoj Gori nikad ne jedu meso, a mrsi se upravo ovim jelima koja su se našla na uskršnjoj trpezi, i to najčešće na velike praznike, nedeljom, kad se dobije razrešenje.

Od vernika koji su uz blagoslov posetili ovu svetinju, saznali smo da je i sam boravak u manastirskoj trpezariji poseban.

- Obrok počinje zajedničkom molitvom. Tokom jela se ne razgovara, najčešće se sluša žitije - rekao nam je jedan momak koji je posetio Hilandar. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike