Top 7 činjenica o Svetoj Gori: Vreme računaju drugačije od ostalih, a evo zašto žene više ne smeju tamo da kroče (VIDEO)

15.04.2023

08:15

0

Autor: R.M.

Na Svetog Gori postoje i određena pravila od toga kako se dolazi pa do zabrana koje postoje

Top 7 činjenica o Svetoj Gori: Vreme računaju drugačije od ostalih, a evo zašto žene više ne smeju tamo da kroče (VIDEO)
Top 7 činjenica o Svetoj Gori - Copyright 24sedam

Sveta Gora jedno je od mesta koja je za svakog pravoslavnog hrišćanina, naročito u Srbiji i Grčkoj, od posebnog značaja.

Na njoj postoje četiri najvažnija manastira, a jedan od njih je Hilandar koji su 1198. godine obnovili Sveti Sava i Stefan Nemanja. Manastir je tada zvanično i poklonjen "za primanje ljudi od srpskog naroda, što se odaju monaškom životu".

Puno je legendi o Svetog Gori, od monaha koji su tamo živeli ili odlazili pa do čuda koja su se dešavala. Međutim, vernici obično manje pažnje posvećuju tome da se na ovom svetom mestu život odvija mnogo drugačije nego u "spoljnom svetu" pa čak se i vreme računa drugačije.

Na Svetog Gori postoje i određena pravila od toga kako se dolazi pa do zabrana koje postoje. Ali zanimljivo je da postoje mesta za pušenje, koja se nalaze na veoma specifičnim mestima.

Sveta Gora ima i svoju samoupravu, opštine i Svetu epistasiju. Iako je ženama zabranjen pristup na Svetu Goru, to nije uvek bilo tako.

Zbog svega ovoga izdvojili smo za vas 7 zanimljivih činjenica o Svetoj Gori koji će vam bolje opisati na koji način funkcioniše ovo sveto mesto.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike