Sjajna vest: Skrining novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) radiće se u svim porodilištima o trošku države

05.04.2023

14:00

0

Autor: R.M.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) već je izdvojio novac za preglede dece

Sjajna vest: Skrining novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) radiće se u svim porodilištima o trošku države
Ilustracija - Copyright Profimedia

Neonatalni skrining novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) ubuduće će se raditi o trošku države, a Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) već je izdvojio sredstva, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Svake godine se u našoj zemlji otkrije pet novih slučajeva ove bolesti a ministarka je najavila da će skrininig biti uveden u sva porodilišta.

- Sada je organizacija toga na Institutu za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' i RFZO, zato što ta deca, ukoliko se otkrije, u prvoj godini života treba da dobiju lekove. Država je izdvojila ogromna sredstva, 4,3 milijarde dinara za lečenje dece sa retkim bolestima, a izdvojiće još više ukoliko bude potrebe - poručila je ministarka.

Foto: RINA
Danica Grujičić

Ministarka je najavila da će fond za upućivanje za lečenje u inostranstvu Ministarstvo zdravlja vratiti u nadležnost RFZO-a jer imaju kompletnu infrastrukturu koja to može da podrži.

- Pravilnik fonda takođe mora da se promeni, i to najverovatnije u narednih mesec dana, zato što moraju da se prošire indikacije. Ako imate jedan ili dva slučaja godišnje, vi nikada ne možete da steknete iskustvo kako to da lečite - rekla je ministarka.

Grujičićeva je dodala da će ubuduće specijalisti iz inostranstva dolaziti u Srbiju da leče tu decu ali će neka ići u inostranstvo a terapiju održavanja primati kod nas.

- Jer nema potrebe da se nekome kaže da ide, nekome da ne ide - to je profesionalna šizofrenija i to nećemo dozvoliti - poručila je Grujičić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike