Uskoro počinje skrining beba na genetsku mutaciju koja izaziva fatalnu bolest!

21.03.2023

13:51

0

Autor: R.M.

Na pragu smo revolucionarnog rešenja u vidu nacionalnog neonatalnog skrininga za novorođenčad

Uskoro počinje skrining beba na genetsku mutaciju koja izaziva fatalnu bolest!
sma beba - Copyright Profimedia/Pixabay

Svaka tridesetpeta do tridesetsedma osoba u opštoj populaciji je nosilac recesivnog gena za spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) a kada dve takve osobe reše da prave potomstvo postoji 25 odsto šansi da se rodi dete koje je obolelo od SMA

Jedini način da se takva genetska mutacija otkrije na vreme je skrining tek rođene dece koji bi, prema najavama, na nacionalnom nivou trebalo da počne da se sprovodi od aprila ove godine.

- Na pragu smo revolucionarnog rešenja u vidu nacionalnog neonatalnog skrininga za novorođenčad, koji bi trebalo da krene od aprila meseca ove godine. Najvažnije od svega je da imamo dve odobrene i registrovane terapije. Leči se 76 pacijenata, kao i osam pacijenata koji su u studiji. Tokom 2022. godini započelo je sa terapijom i pet adultnih pacijenata, što je izvanredan napredak. Radi se o mladim ljudi koji će unaprediti kvalitet svojih života.

Međutim, prostor za dalje unapređenje svakako postoji. Jedan od najvažnijih koraka jeste upravo činjenica da u ovom momentu lečimo tri četvrtine pacijenata, te su naša očekivanja usmerena ka tome da u toku ove godine dođemo do toga da su svi oni koji su kandidati za terapiju, dobiju svoju šansu za bolje sutra.

Takođe, očekujemo da će i treća terapija koja je odobrena i registrovana u svetu biti dostupna i u Srbiji, kao i da će arhitektonske barijere za naše obolele biti srušene i da će inkluzija u obrazovni sistem i sistem socijalne zaštite biti u potpunosti implementirana – napominje Olivera Jovović, predsednica SMA Srbije.

Profimedia
Ilustracija

 

Ovo udruženje organizovalo je treću internacionalnu konferenciju o spinalnoj mišićnoj atrofiji pod nazivom "Medicinsko-socijalni pristup lečenju spinalne mišićne atrofije od 2016.godine do danas - Stvaramo promene", a više od 20 najeminentnijih stručnjaka iz Srbije i inostranstva okupilo se na jednom mestu i prezentovalo najnovija postignuća iz ove oblasti.

Skrining još uvek kao pilot projekat

Što se tiče lečenja, o trošku RFZO obezbeđeni su dijagnostika, lečenje, medicinsko tehnička pomagala i rehabilitacija. Skrining na ovu bolest trenutno se kao pilot projekat radi u GAK Narodni front, posle čega će se o trošku RFZO raditi za svu decu rođenu u svim porodilištima u Srbiji.

- Budžet za lečenje retkih bolesti, u koje spada i SMA, uvećava se iz godine u godinu, pa je sa 130 miliona dinara, koliko je bio 2012. godine, povećan na 4,3 milijarde dinara koliko je opredeljeno u 2023. godini. To povećanje omogućilo je da se terapijom obuhvati veći broj pacijenata i veći broj različitih bolesti. Prošle godine RFZO je odobrio terapiju za 70 obolelih od SMA, dok je 2018. lečenje počelo sa četiri pacijenta. Ono što je prioritet u ovoj oblasti je registar retkih bolesti koji je neophodan za formiranje zdravstvene politike i planiranje finansiranja – rekla je Jovana Simanović, direktorka Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO.

Doktor Dimitrije Nikolić, pedijatar sa Univerzitetske dečje klinike, objasnio je koliki je značaj multidisciplinarnog pristupa u lečenju spinalne mišićne distrofije.

- Od aprila prošle godine u pilot projektu rađene su analize kod 6.500 novorođenčadi. Kod dvoje dece dijagnostikovana je spinalna mišićna distrofija, kao i kod strarijeg brata od jednog novorođenčeta. To je veliki broj dece koju smo otkrili, ali treba znati da je to samo jedno porodilište. Verujemo da bi na nivou cele zemlje, taj broj bio mnogo veći. Dok ne zaživi skrining na nacionalnom nivou, i dalje je izazov dijagnostikovati ove pacijente, posebno one sa blažim oblikom bolesti – ističe dr Nikolić.

Profimedia
Ilustracija

 

Na konferenciji je govorila i supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić.

–  Drago mi je što sam od početka sa vama, od prve konferencije, na kojoj sam izrazila želju da ovakvi susreti postanu redovni. I to se desilo. Jer, dvaput može da bude namera, ali treći put je već put navike i važne promene. A promena jeste zvezda vodilja i slogan ovogodišnje Konferencije. Promena je imenica kojom možemo opisati i deceniju za nama. Samo u domenu retkih bolesti zajedno smo postigli mnogo. 

O tome će, svakako govoriti, oni mnogo kompetentniji od mene, ali želim da pomenem da se danas o retkim bolestima govori, o njima se piše, a ja bih volela da uvek skrenemo pažnju na ono što smo postigli u cilju olakšanja i produženja života onima koji boluju od SMA. Zašto je važno da o tome govorimo? Pre svega, jer time motivišemo, ohrabrujemo sve one koji se susreću sa nekom retkom bolešću, njihove porodice i prijatelje, da podstičemo napredak medicine i širimo jednu mrežu saosećanja i razumevanja. 

Zato su važni ovakvi susreti, jer su oni prozor u komunikaciju, informaciju, u stvaranje bliskih veza među učesnicima, razmenu iskustava i novih saznanja. Zato sam ovde i, kada god se ukaže prilika, biću deo skupova koji se ovom ili sličnom tematikom bave – kaže Tamara Vučić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike