MUP uradio analizu samoubistava među policajcima: Edukuju osoblje kako da sačuva mentalno zdravlje

04.04.2023

16:50

0

Sačinjeno je više dokumenata i aktivnosti u cilju podizanja svesti o značaju očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja

MUP uradio analizu samoubistava među policajcima: Edukuju osoblje kako da sačuva mentalno zdravlje
Ilustracija - Copyright RINA

Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu nastaviti da, kroz različite programe psihosocijalne prevencije, pomaže svojim zaposlenima u prevazilaženju izazova koje donosi obavljanje policijskih, visoko-stresnih i odgovornih poslova.

Kako je danas saopšteno iz MUP-a, samo u poslednjih pet meseci, na osnovu urađene analize suicida među policijskim službenicima, za period od 15 godina, sačinjeno je više dokumenata i aktivnosti u cilju podizanja svesti o značaju očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja poput instruktivnih akata za prepoznavanje i usmereno postupanje u slučaju detektovanja rizičnog ponašanja kod zaposlenih.

Sačinjeni su i preventivni materijali na temu - kontrole impulsa, partnerskih odnosa, samopomoći, upravljanja stresom i psihoedukativnih radionica. Takođe, stručni tim psihologa je u prethodnom petomesečnom periodu, sprovodio i psihološke intervencije nakon traumatskih iskustava zaposlenih.

Jedno od takvih je i nedavna misija vatrogasaca - spasilaca, prilikom spasavanja civila iz ruševina u Turskoj. U svim organizacionim jedinicama Ministarstva sproveden je program „Stres i usamljenost“ u cilju prepoznavanja okidača koji vode ka destruktivnom ponašanju policijskih službenika. Kada je reč o bezbednosnim službama, Ministarstvo je prvo u regionu krajem 2017. godine, uvelo SOS broj – za hitne psihološke intervencije, koji je zaposlenima na raspolaganju 24 časa dnevno.

Psihosocijalna pomoć se pruža i kolegama koji završavaju svoj radni vek, kroz realizaciju Programa podrške zaposlenima prilikom odlaska u penziju, a prepoznaje se i važnost rada sa novozaposlenima u cilju adekvatnije adaptacije, kao i uključivanje modela kolegijalne, prve psihološke pomoći kroz program „Kolega za podršku“.

Zbog složenosti policijske profesije, Ministarstvo unutrašnjih poslova pridaje veliki značaj psihosocijalnoj prevenciji koja je, kako navode, kroz kontinuirani rad službe koju čine visokoobučeni i iskusni psiholozi i socijalni radnici, obezbeđena svim zaposlenima u Ministarstvu.

Ističu da je važno napomenuti da se neprekidno i posvećeno radi na edukaciji i motivisanju rukovodilaca, zaposlenih i članova njihovih porodica u prepoznavanju i reagovanju na promene uočene u ponašanju policijskih službenika, radi blagovremene psihosocijalne podrške. Stručno – savetodavni rad je jedan od osnovnih modaliteta koji se primenjuje, saopšteno je iz MUP-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike