"Ovu bolest možete da usporite, ali ne i da je ubijete!": Marija je tip pacijenta kod koga se stanje pogoršava iz dana u dan

28.03.2022

06:15

0

"Ovu bolest možete da usporite, ali ne i da je ubijete!": Marija je tip pacijenta kod koga se stanje pogoršava iz dana u dan
Marija - Copyright Foto: 24sedam/ D.A.

Multipla skleroza je podmukla bolest, čiji je tok potpuno nepredvidiv, i od nje u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi.

Dve trećine su žene, a jedna od njih je i Marija Tomović, koja je za 24sedam ispričala koliko se njen život promenio otkako joj je dijagnostikovan MS.

- Multipla skleroza mi je dijagnostikovana u septembru 2019. godine. Sve je počelo tako što sam osetila trnjenje leve šake, a izgubila sam i finu motoriku. Po struci sam vaspitač, a kasnije sam radila u trgovini, u butiku koji prodaje dečju obuću, gde sam stalno deci vezivala pertle, obuvala ih i izuvala. Tu sam primetila da nešto nije u redu, jer više nisam mogla to da radim kao što sam mogla ranije - priča nam Marija.

Ona objašnjava i da su ubrzo počele mučnine kad god savije glavu, kao i saplitanje na desno stopalo.

- Bolest mi je kasnije potpuno uticala na ravnotežu. Međutim, nisam imala neke uobičajene simptome. Zato je multipla skleroza jedna od najpodmuklijih bolesti, jer nikad ne znaš kako će na tebe da utiče. Simptomi jesu slični, ali nemaju ih svi i uvek se odražavaju na različite načine - kaže nam ona.

Marija ističe i da joj je najveći problem, kao posledica bolesti, bila depresija.

- Kad ste samohrani roditelj studenta, a ne možete više da radite i obezbedite tom detetu sve što je potrebno, to jako teško pada. Počev od finansijskih problema, pa do toga da je i moja ćerka upala u neku vrstu depresije jer se uplašila da je bolest nasledna i da će se ona, koja se sad bori uz mene, kasnije boriti i sama za sebe - priča nam Marij,a i dodaje da je multipla skleroza bolest sa kojom se živi i od nje se ne umire.

- Ovu bolest treba samo da prihvatite, koliko god to teško bilo. Tip MS-a koji ja imam je primarno progresivni, a kad sam to prvi put čula bila sam u šoku. Znala sam da bolest postoji, ali nisam znala da postoje i tipovi. Ja sam tip pacijenta kod kog se stanje pogoršava iz dana u dan i samo napreduje. Jedino što može sada da se uradi, pa makar i privremeno, jeste da se uspori napredovanje bolesti. Nju možete samo da pokušate da zaustavite, uglavnom privremeno, ali da je ubijete još uveke ne možete.

Foto: 24sedam/ D.A.
Marija Tomović,

Marija kaže da u Društvu multiple skleroze Srbije postoji pomoć farmakoterapije, psihoterapije i fizikalne terapije.

- Za moj oblik, meni nije prijala fizikalna, iako mnogima pomaže. Međutim, psihoterapeut je onaj zbog koga sam se ja i učlanila. Prava pomoć ljudima koji su dobili dijagnozu za multiplu sklerozu je psiholog, i to je jedini i pravi početak, da ne klonu i ne odustanu - kaže Marija.

Od pre dve godine pacijenti kojima se dijagnostikuje multipla skleroza u Srbiji dobijaju adekvatnu terapiju, shodno zdravstvenom stanju i tipu bolesti. U pitanju je druga generacija terapije i Marija je na takvom lečenju tri meseca.

- Nije prošlo mnogo vremena, ali primećujem da mi prija i da napretka bolesti od tada nema. Kod MS-a to i jeste suština, da nema širenja - zaključuje ona.

Marija za naš portal kaže da joj nije neprijatno među ljudima, ali da se najbolje oseća u društvu onih koji je razumeju, pred kojima ne mora da skriva štap koji joj pomaže da hoda i da sklanja ruke.

Jedna od onih koji razumeju Mariju je Aleksandra Starčević, koja je takođe pacijent i član istog društva.

Aleksandra je prve simptome ove bolestila osetila još pre 12 godina.

Foto: 24sedam/ D.A.
Aleksandra Starčević,

- Dijagnoza mi je definitivno potvrđena 2011. godine, a tek krajem 2015. sam počela da dobijam terapiju, koju sam sve do sada dobijala. Međutim, bolest je napredovala. Dramatično se promenilo moje stanje, otežano hodam, palo mi je stopalo, cela desna strana mi je slaba. Zbog korone, radila sam dve godine od kuće, i kad smo se vratili u kancelariju, moje kolege su bile šokirane kad su me videli da dolazim sa štapom, jer sam prethodnih 10 godina funkcionisala tako da oni nisu mogli da primete neke promene - kaže Aleksandra.

Ona je sedam godina primala terapiju prve generacije, ali s obzirom na pogoršanje stanja, Aleksandra radi analize i u najskorije vreme prelazi na savremenu terapiju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike