Novi zakon predviđa da će duvanski dim biti zabranjen na stanicama i dečjim igralištima: Evo u kojim zatvorenim prostorima će biti dozvoljen

26.03.2023

09:50

0

Autor: J. J.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić, objasnila je da "zakon podjednako tretira duvanske proizvode kao i elektronske cigarete"

Novi zakon predviđa da će duvanski dim biti zabranjen na stanicama i dečjim igralištima: Evo u kojim zatvorenim prostorima će biti dozvoljen
Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Najava ministarke zdravlja Danice Grujičić da će pušenje biti zabranjeno novim predlogom zakona uznemirilo je pojedine sugrađane, a dodatnu ljutnju kod pušača probudila je činjenica da će ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, duvanski dim biti zabranjen i na autobuskim stajalištima, dečijim igralištima i sportskim manifestacijama.

Ipak, iako predlog ovog zakona predviđa zabranu pušenja i na nekim otvorenim mestima, pojedini zatvoreni prostori biće oslobođeni zabrane.

- Samo u posebno određenim smeštajnim jedinicama u hotelu, motelu, hostelu ili drugom objektu koji obavlja delatnost u skladu s propisima kojima se uređuje turizam i ugostiteljstvo, pušenje može biti dozvoljeno, uz ispunjavanje uslova određenih Zakonom - potvrdila je za Telegraf.rs pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković.

Ona je dodala da se zabrana pušenja odnosi i na elektronske cigarete, kao i da se ovom dopunom precizira član zakona kojim je pušenje zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru.

- Zabranom su obuhvaćeni i ugostiteljski objekti, bez mogućnosti da se u zatvorenom radnom prostoru odredi posebna prostorija namenjena isključivo za pušenje i u otvorenom prostoru za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava kome se pored u zakonu navedenih predstava dodaju i sportske - navela je ona.

Podsetimo, ugostitelji su se prvi pobunili protiv ovog predloga navodeći da su ključni razlozi za to veliki gubitak prihoda za vreme pandemije korona virusa, kao i činjenica da pušači čine oko 70 odsto posetilaca noćnih klubova.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić objasnila je da "zakon podjednako tretira duvanske proizvode kao i elektronske cigarete".

- Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači - izjavila je ona.

Dodala je da je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru završen i da čeka usklađivanje sa ostalim zakonima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike