Konkurs za buduće specijalce otvoren još šest dana: Šta mlade čeka na obuci

26.03.2023

08:30

0

Ostalo je još šest dana za prijavu svih onih koji bi hteli da postanu deo specijalnih jedinica

Konkurs za buduće specijalce otvoren još šest dana: Šta mlade čeka na obuci
Pripadnik 72. specijalne brigade - Copyright Printscreen Youtube Ministarstvo odbrane Srbije

Ostalo je još šest dana za prijavu onih koji bi želeli da postanu deo specijalnih jedinica.

Komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan kaže za RTS da su zadovoljni odzivom i da se može očekivati još konkursa, zato što će se specijalni sastavi popunjavati po fazama. Talijan kaže da su se stvorili uslovi za odabir najboljih te je opisao i šta čeka one koji se prijave i odu na obuku.

Konkurs za prijem novih profesionalnih vojnika u 63. padobransku, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije "Kobre" odnosi se na mladiće i devojke do 30 godina, uključujući i one koji nisu završili vojnu obuku.

"Pošto su prijave kovertirane, mi znamo otprilike strukturu. Ima onih koji nisu služili vojni rok, ima onih koji su služili vojni rok, takođe ima i devojaka, žena. Tako da su se stvorili uslovi da se ispuni svrha selekcije, a to je da se izabere kvalitativan broj potreban za naš sastav", istakao je brigadni general dr Miroslav Talijan, komandant 72. brigade za specijalne operacije.

Može se očekivati, dodaje, da bude još konkursa, zato što će se specijalni sastavi popunjavati fazno.

"U prvoj fazi se popunjavaju 72. i 63. i Kobre kao specijalne jedinice. Zatim sledi popunjavanje specijalnih formacija drugog i trećeg nivoa", navodi Talijan.

Šta čeka one koji se prijave i odu na obuku

Komandant 72. brigade za specijalne operacije opisao je šta čeka one koji se prijave i odu na obuku.

"Dobro je poznato da su rigorozni pregledi i čitava paleta, arsenal testiranja – od biološko-psiholoških do sociološko-kulturoloških testiranja. Slede i bezbednosne provere, inicijalne provere fizičkih sposobnosti, potom za one koji nisu služili vojni rok sledi osnovna obuka, gde će bazično biti upoznati sa naoružanjem i vojnom opremom, izvršiti niz pripremnih gađanja i dati vojničku zakletvu, gde će se zavetovati otadžbini. Nakon toga, sledi selektivna obuka koja traje 10 nedelja, odnosno za 72 dana za 72. brigadu. Veoma su naporni sadržaji, koji uključuju i marševe sa opterećenjem, usiljene marševe sa malo sna, sa viškom opreme", ističe Talijan.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

 

Kada je reč o motivima kandidata, novac jeste snažan motivator ali, kako kaže, nije jedini.

"Njih čeka prvo jedan stroj koji je zbratimljen, bezbednosno čist stroj ljudi koji se raduje njihovom dolasku i koji će im pomoći da prebrode sve krize. Pored toga, mi imamo sve uslove, savremenu uniformu, naoružanje, vojnu opremu, imamo poligone, vežbališta, sportski centar sa savremenim kardio-centrom, sa teretanama, borilačkim salama, otvoreno i zatvoreno strelište. Sve je to ono što mi pružamo kandidatima tokom obuke u cilju da ih spremimo za najsloženije zadatke", zaključuje Talijan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike