Ministarka Grujičić: Poseban fokus na primarnu zdravstvenu zaštitu

09.03.2023

20:40

0

Primarna zdravstvena zaštita podrazumeva niz zdravstvenih usluga uključujući zaštitu mentalnog zdravlja

Ministarka Grujičić: Poseban fokus na primarnu zdravstvenu zaštitu
Ministarka Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka zdravlja Danica Grujičić posetila je danas Regionalnu kancelariju Svetske Zdravstvene Organizacije za Evropu u Danskoj kako bi učvrstila saradnju po pitanju primarne zdravstvene zaštite.

Grujičić se u Kopenhagenu prvi put sastala sa regionalnim direktorom SZO za Evropu Hansom Henrijem P. Klugeom, a ključno pitanje na dnevnom redu je bilo bolje definisanje obima buduće saradnje na integrisanom modelu primarne zdravstvene zaštite za Srbiju.

Primarna zdravstvena zaštita podrazumeva niz zdravstvenih usluga uključujući zaštitu mentalnog zdravlja, kao i veći fokus na suzbijanju nezaraznih bolesti povezanih sa upotrebom duvana, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

TANJUG/ RADE PRELIC
 

- Srbija je ponosna na svoja dostignuća u poslednjih deset godina kada je u pitanju infrastruktura i izgradnja novih zdravstvenih ustanova, ali sada je vreme da se fokusiramo na organizaciju i unapređenje zdravstvene zaštite, posebno na primarnu zdravstvenu zaštitu -  rekla je Grujičić.

U saopštenju se navodi da je zbog pandemije Kovid-19 sledeće prioretno pitanje dalje jačanje otpornosti zdravstvenog sistema Srbije kako bi se bolje pripremio da odgovori na sve buduće vanredne situacije.

Kruge je rekao da je regionalna kancelarija SZO za Evropu pohvalila Srbiju što je prihvatila pristup javnom zdravlju koji podrazumeva bolju pripremu za zahtevnije vanredne situacije i istovremeno zalaganje da dostupnost usluga javnog zdravlja svima. U narednih šest meseci SZO će podržati uspostavljanje

- Pilot projekta za unapređenje primarne zdravstvene zaštite u Srbiji sa fokusom ulaganja u ljudske resurse, prevenciju i lečenje nezaraznih bolesti poput raka, kao i na poboljšanom pristupu program mentalnog zdravlja. SZO i Srbija će zajedno raditi na aspektima upravljanja zdravstvenim informacionim sistemima i pristupu zdravstvu kroz elektronski sistem, kao i na pružanju kontinuirane podrške jačanju kapaciteta Nacionalnog regulatornog tela za analizu vakcina, lekova, zaliha krvi i krvnih proizvoda. Cilj saradnje jeste i priprema Srbije za potpuni transfer znanja i tehnologija za mRNA vakcine, uz proizvodnju bezbednih lekova i drugih proizvoda u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, zaključuju iz ministarstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike