“Zapad ne može da se opere od bruke iz 1999, ubili su više od dve hiljade Srba”: Zaharova podsetila na NATO agresuju na Srbiju

23.03.2023

11:37

0

SAD i njihovi saveznici su varvarski bombardovali suverenu Jugoslaviju, rekla je Zaharova

“Zapad ne može da se opere od bruke iz 1999, ubili su više od dve hiljade Srba”: Zaharova podsetila na NATO agresuju na Srbiju
Copyright Ilustracija/Profimedia/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije osvrnulo se danas na posledice NATO bombardovanja Srbije i podsetilo na svu štetu koja je naneta srpskom i drugim narodima koji su se u trenutku agresije nalazili na teritoriji današnje Republike Srbije

Prema rečima predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, NATO agresija na Srbiju je velika bruka od koje Severoatlantska alijansa ne može da se opere. 

- SAD i njihovi saveznici su varvarski bombardovali suverenu Jugoslaviju. Pod ciničnim izgovorom humanitarne intervencije 78 dana avijacija i flota NATO-a su bombardovali civilne gradove, uništavali civilnu infrastrukturu, stambene kvartove, bolnice, škole, mostove, putnički transport, kolone izbeglica. Bilo je ispaljeno više od 2.000 raketa, bačeno 14.000 bombi i druge municije, između ostalog i one koja sadrži osiromašeni uranijum. Isti taj koji Britanija smatra svojim standardom - rekla je Zaharova.

Taj osiromašeni uranijum koji je bio bačen na Jugoslaviju zarazio je veliku teritoriju, doveo do velikog rasta bolesti među stanovništvom, pa i među stranim vojnicima na Kosovu i Metohiji.

- Od ruku zapadnjaka poginulo je više stotina jugoslovenskih vojnika i više od 2.000 civila, među kojima je bilo i 88 dece – podsetila je Zaharova i dodala:

- Jugoslavija se suočila sa pravom humanitarnom katastrofom, dok su zapadnjaci svoje akcije opravdavali tobože zaštitom kosovskih Albanaca i drugim 'dobrim namerama', iako nema sumnje da je izvršena agresija. Prekršeni su osnovni postulati međunarodnog prava, proglašena je 'zakonitost bezakonja', a SAD su postale jedina zemlja koja je mogla da odlučuje kada i gde treba primeniti silu, želeći da tako postanu lider na globalnoj političkoj sceni.

Kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posledice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbednosti.

- Tamo su ubeđeni (ili se bar prave) da su se tokom NATO agresije na Srbiju borili za slobodu i demokratiju, pokušavajući da učine uslugu čovečanstvu, a zapravo su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog uništenja, za koje još niko nije odgovarao. Niko nije odgovarao za očevidne zločine - zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike