Predsednik Vučić na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

24.03.2023

07:15

0

Autor: I.K.

NATO agresija izvedena je bez rezolucije Ujedinjenih nacija, što je apsolutni presedan

Predsednik Vučić na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Državna svečanost biće ove godine održana u Somboru počev od 18 sati.

Obeležavanju Dana sećanja, na Trgu Svetog Đođa u Somboru prisustvovaće pored brojnih građana i patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske. Sombor je bio jedan od prvih gradova gde su pale bombe, ali i ljudski životi.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Nikola Selaković položiće pre podne venac na Spomenik deci stradaloj u NATO agresiji u Tašmajdanskom parku.

Biće održan komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad

U Novom Sadu gradonačelnik Milan Đurić prisustvovaće obeležavanju Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju u kasarni "Jugovićevo" gde će biti održan komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad, a prisustvovaće mu i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić.

Čelnici Zrenjanina položiće vence na spomen obeležju u centru grada, kao i na spomen-česmu Slaviši Kepiću, poginulom pripadniku Vojske Jugoslavije, koji će dobiti i ulicu u naselju u kojem je živeo.

Centralne državne komemoracije povodom početka NATO bombardovanja Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije održavaju se u mestima koja su zapamćena kao mesta najvećeg razaranja ili stradanja civila tokom bombardovanja, kao što su Varvarin, Grdelica, Aleksinac, Niš, Kraljevo, a 2015. je održana u Beogradu ispred porušene zgrade Generalštaba.

Agresija trajala 78 dana

Podsetimo, NATO agresija na našu zemlju, tadašnju SRJ, započeta je pre 24 godine, 24. marta 1999. godine. Agresija je trajala 78 dana, a okončana je potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, posle čega su se srpske snage bezbednosti povukle iz južne pokrajine.

Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244. NATO agresija izvedena je bez rezolucije Ujedinjenih nacija, što je apsolutni presedan.

Poginuo je 1.031 pripadnik jugoslovenskih snaga bezbednosti (Vojske i policije). Ubijeno je 2.500 civila, među kojima je 89 dece. Od posledica bombardovanja teže i lakše je povređeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Materijalna šteta se procenjuje na desetine milijardi dolara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike