Zigi uskoro ide u zasluženu penziju: Evo gde će ovaj pas tragač provoditi stare dane!

17.02.2023

19:22

0

Autor: 24sedam

Službeni pas Zigi smatra se inače ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP

Zigi uskoro ide u zasluženu penziju: Evo gde će ovaj pas tragač provoditi stare dane!
Pas Zigi - Copyright Printscreen Instagram MUP Srbije

Pas tragač Zigi sa svojih devet godina uskoro će u zasluženu penziju, a njegov pazitelj spasilac Mili Radojević kaže da se njih dvojica neće rastajati.

- Još malo će ostati u službi, ali svakako će uskoro u penziju. Tu se nećemo rastati. Ostaće kod mene - kazao je Radojević.

Spasilački ili službeni pas Zigi smatra se inače ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP.

24sedam/M.M.
 

Zigi je belgijski ovčar malinoa, star devet godina, obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru. Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.

 

 

Učestvovao je na međunarodnim vežbama u Ljubljani 2017. i 2019. godine i u potragama za nastradalim u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac. Pomagao je i u pretragama za nestalima u Zaječaru, Nišu, Valjevu i mnogim drugim gradovima.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika i spasilačkim psom Zigijem tokom osam dana angažovanja u Turskoj dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja i spasavanja žrtava razornog zemljotresa.

U Palati Srbija danas je organizovan njihov svečani doček.

- Spasili ste tri života, punih osam dana radili neumorno, nesebično pomagali turskom narodu. Jako sam ponosan i cela Srbija je ponasna na vas. Zahvalan sam na svemu sto ste učinili - kazao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Ministar je istakao da je pas Zigi pokazao da je zasluženo u timu i da je pokazao sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike