Otkrili smo poslastičarnicu jedne Nišlijke usred Soluna: Njene slatkiše obožava i deda Đorđe sa Zejtinlika, evo kome redovno kupuje poklone

31.03.2023

20:16

0

Na njene ukusne poslastice nije ostao imun ni legendarni deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, koji redovno svraća u poslastičarnicu tačno određenog datuma i sa genijalnim razlogom

Otkrili smo poslastičarnicu jedne Nišlijke usred Soluna: Njene slatkiše obožava i deda Đorđe sa Zejtinlika, evo kome redovno kupuje poklone
O Ksenijinim poslasticama priča se od Niša do Soluna - Copyright 24sedam/Privatna arhiva/ustupljene fotografije

Šta je potrebno za sreću? Pesma kaže - frtalj 'leba, metar neba... i pun šešir sna. Kako je legendarni Đole Balašević opevao najlepše stihove, tako ih jedna Ksenija živi. Sticaj okolnosti, sudbina, jedan Ilijas koji joj je ukrao srce ili sve pomalo, odveli su je iz rodnog Niša u sunčani Solun, gde smo otkrilii njenu bajkovitu poslastičarnicu.

Da nije otkrila ljubav prema kulinarstvu bila bi arhitekta. Na sreću svih nas gurmana i ljubitelja dobrog zalogaja, ona je danas uspešna preduzetnica, a o njenim slatkišima se priča nadaleko, od Srbije do Soluna.

Na njene ukusne poslastice nije ostao imun ni legendarni deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, koji redovno svraća u poslastičarnicu tačno određenog datuma i sa genijalnim razlogom.

Ali da krenemo redom i ovu bajkovitu priču ispričamo od početka.

24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

Lepu Kseniju u Grčku je odvela ljubav. Kada su na svet došli blizanci, svoje slobodno vreme za učenje nalazila je u pauzama kada su njih dvojica to dozvoljavala. Pripremala se za posao u struci, sa diplomom Arhitektonskog fakulteta "u džepu", ali...

Život piše romane, pa je za Kseniju pripremio nešto drugo umesto projektovanja zgrada.

- Čekajući bolje dane za posao u struci, počela sam da razmišljam o ulasku u posao koji je suprug decenijama sa svojom porodicom gradio i dobro radio u Solunu - priča Ksenija za portal 24sedam.rs, i otkriva da je tako počelo njeno putovanje zvano: Ksenija ( Xenos - stranac) u svetu slatkiša.

Usavršavanje ju je odvelo do Italije, u Milano, na kurs "Cake Master decorater" čuvene PME engleske škole, koja ima i svoj program proizvoda, od alata do jestivih boja, ukrasa i fondana.

Tu je, kaže, spojila arhitektonsku preciznost i sklonost ka detaljima sa osećajem dodira dok radi sa fondanom ili nekim drugim materijalom.

I magija je nastala.

Šta i najmaštovitiji um zamisli, lepa Ksenija napravi - preko 3.000 torti, kolača različitih oblika, veličina, boja, ukusa...

 

Deda Đorđe sa Zejtinlika redovni posetilac

Svakog prvog u mesecu u radnju ulazi deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, otkriva nam ona i kaže da redovno kupuje poklon za konzularno osoblje u Solunu.

- Sećam se našeg prvog susreta i njegovog oduševljenja kada je saznao da sam Srpkinja - sa suzama u očima, mešavinom ponosa i ljubavi priča ona.

Ništa manje oduševljenja i poštovanja pred ovom časnom starinom nije ni kod Ksenije, jer se sa nostalgijom seća porodice koja je daleko, deke koji je bio vojno lice...

- Taj vojnički gard, to držanje, to vaspitanje, način na koji govori, budi u meni sećanja na prelepo detinjstvo sa dekom i bakom. Evo, i sada dok ti pričam o tome zasuze mi oči... divne su to uspomene... - priča nam emotivno Ksenija.

 

Mašta i onaj "pun šešir sna" s početka teksta čine da ova kreativna Nišlijka izmami osmeh na licu svakom pred koga stigne torta iz njene poslastičarnice.

- Jedino zadovoljstvo da u tome istrajem davalo mi je oduševljenje kupaca, koji su preuzimanjem torte istog trenutka odavali počast mom radu. Osmesi na licima klinaca kada bi ugledali ispred sebe nešto što nikada nisu videli i onako kako su to zamišljali i želeli, ta sreća se ne opisuje rečima - otkriva nam ona.

24sedam/J. Nikolić/Privatna arhiva/ustupljene fotografije
 

Ksenijino carstvo slatkiša nalazi se u neposrednoj blizini Zejtinlika, ali Srbi koji turistički posete Solun uglavnom ne znaju da tu blizu radi "neko naš".

Oni koji znaju, redovni su posetioci, svraćaju da bi kupovali torte ili popularne čokoladice "deftero kerasma" u zlatnom papiru, baklavice, tulumbe, kadaife...

"Želim tortu u obliku girosa"

Mašta ne nedostaje njenim kupcima, pa je imala prilično čudne i originalne zahteve.

Pravila je torte u obliku mobilnih telefona, kompjutera, cipela, šminke, korona seta za dezinfekciju, girosa, hamburgera, pomfrita... pa sve do delova ljudskog tela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike