Danas biznis, do juče samo tradicija: Novi Pazar dobio tkačku koloniju

11.11.2021

09:04

0

Autor: 24sedam

Uz pirotski i staparski ćilim, sada će rukotvorine vrednih tkaljqa biti lakše dostupne i vidljivije i iz sjeničko-pešterskog kraja

Danas biznis, do juče samo tradicija: Novi Pazar dobio tkačku koloniju
Novi_Pazar_tkačka_kolonija_10 (6) - Copyright NALED

Porodicu najprepoznatljivijih ćilima iz Srbije upisanih na nacionalnu listu, pored pirotskog i staparskog upotpunjuje i sjeničko-pešterski. U cilju pune afirmacije najznačajnijeg segmenta tekstilnog stvaralaštva ovog regiona i očuvanja tehnike izrade, otvorena je prva tkačka kolonija u Novom Pazaru.

"Podrška" iz cele Srbije

Osim lokalnih tkalja, u Novom Pazaru okupile su se učesnice i prethodnih kolonija Etno mreže. Čuvari tradicije iz Inđije, Loznice, Bora, Pančeva, Sremske Mitrovice i Sokobanje, pokazale su svoje umeće kroz tkanje motiva kornjače i ćenara sa ovdašnjih ćilima.

Etno mreža zajedno sa gradom Novim Pazarom, NALED-om, ambasadom SAD i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, okupila je vrsne tkalje iz cele Srbije kako bi pomogla očuvanje nematerijalnog nasleđa jugozapadne Srbije i ekonomsko osnaživanje žena iz ovih krajeva.

- Sjeničko-pešterski ćilim se vekovima izrađuje na prostoru jugozapadne Srbije u opštinama Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Novi Pazar. Na inicijativu opštine Sjenica i udruženja Sandžački ćilim, u decembru 2018. upisan je na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Cilj nam je da se komadi s motivima sa ćilima plasiraju kroz protokol gradonačelnika i turističku privredu grada – istakla je na otvaranju kolonije predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.  

NALED
 

Tkačku koloniju posetili su ambasadori Belgije i Finske sa suprugama, kao i ambasador Malezije i predstavnica Međunarodnog kluba stranaca u Beogradu.

Koliko se talenat žena u ovim krajevima poštuje, posebno je istakao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

- Žene su ovde  u prvom planu. Zbog posla kojim se bave i kvaliteta njihovih radova, izuzetno sam zadovoljan što smo pokrenuli koloniju. Zahvaljujem se svim ambasadorima koji su došli da nas podrže i da zajedničkim snagama promovišemo potencijal našeg grada i stvorimo uslove da naše žene ostvare značajne prihode od svog rada - naglasio je Biševac.

NALED
 

 

Ambasador Belgije, Kun Adam, je u svojstvu diplomatskog pokrovitelja Etno mreže istakao značaj inicijativa za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, koje uz etničku raznolikost može da bude temelj za promenu imidža grada i konkretan izvor prihoda od turizma, naročito za žene koje teže dolaze do zaposlenja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike