Tradicionalne poslastice koje je i Tozovac obožavao: Čuvena "Zlata" čuva duh starog grada, a posle 72 godine menja lokaciju (FOTO)

14.02.2023

10:20

0

Autor: Milica Mališ

Enterijer lokala nije se menjao od osnivanja, 1951. godine. Zeleni zidovi i slike starog Beograda samo doprinose osećaju da je vreme u ovoj poslastičarnici stalo

Tradicionalne poslastice koje je i Tozovac obožavao: Čuvena "Zlata" čuva duh starog grada, a posle 72 godine menja lokaciju (FOTO)
Poslastičarnica "Zlata" - Copyright Foto: 24sedam/ Milica Mališ

Stari zanati i radnje polako izumiru, ali i dalje postoji nekolicina lokala u kojima se čovek oseća kao da je vreme stalo. Jedno od takvih mesta nalazilo se doskoro u srcu Beorada, u Ulici kralja Milana.

Tu je pre 72 godine otvorena poslastičarnica "Zlata", koja i dalje čuva duh starog Beograda. Svakodnevno najlepšim ukusima uveseljava kako Beograđane, tako i brojne turiste koji uživaju u autentičnim ukusima kolača i torti.

Foto: 24sedam/ Milica Mališ
 

Kako piše "Politika", vlasnik ove poslastičarnice bio je Jevrejin koji je preživeo Holokaust, ali njegova supruga je, nažalost, stradala za vreme rata. Kada je Slavko Spasojević iznajmio radnju, jedini uslov bio je da se zadrži njeno ime. Sada treća generacija porodice Spasojević vodi ovaj posao.

Dekor isti kao posle Drugog svetskog rata

Enterijer lokala nije se menjao od osnivanja, 1951. godine. Zeleni zidovi i slike starog Beograda samo doprinose osećaju da je vreme u ovoj poslastičarnici stalo.

Na zidu Povelja Zanatske komore povodom 150 godina zanatstva u Srbiji, kao i lampe koje celom prostoru daju romantičnu notu.

Foto: 24sedam/ Milica Mališ
 

Mnoge Beograđane koji su već zagazili u neke godine, ali koji pamte slatki ukus kolača i s vremena na vreme kroz njega evociraju uspomene, rastužila je činjenica da se čuvena "Zlata" seli na drugu lokaciju.

Kako su nam rekli u poslastičarnici, "Zlata" će se preseliti u Maksima Gorkog, ali će i kompletan enterijer biti prenet. 

Jedna od gošći rekla nam je da je došla sa ćerkom da pojede kolač jer je čula da se čuvena "Zlata" seli na drugu lokaciju.

Foto: 24sedam/ Milica Mališ
 

I čuveni Tozovac je voleo "Zlatu"

Osoblje s ponosom ističe kako su mnoge legende ovog grada posećivale čuvenu poslastičarnicu. Predrag Živković Tozovac je do pred kraj života dolazio kod njih na kolače.

- Dolazila sam sa mamom kao devojčica u "Zlatu" i nosim puno lepih uspomena odavde. Nedavno sam sa ćerkom svratila na kolače i raznežila se. Mislila sam da će i ona jednoga dana dovesti svoje dete i nastaviti tradiciju. Mnogo me je rastužilo kada sam čula da se ruši zgrada u kojoj je ova čuvena poslastičarnica - rekla nam je Caca, i obećala da će doći u voljenu "Zlatu" i na novoj adresi.

Tradicionalni kolači u čuvenoj poslastičarnici

Ponos zaposlenih u "Zlati" je čuvena diplomat torta, koja je počela da se pravi upravo u ovoj radnji i, kako kažu, najbolja je u gradu. Minjoni, krempite, šampite, razne vrste torti, žito sa šlagom ili kesten pire...Sve je ukusno i doprinosi osećaju da ste u nekom prošlom vremenu.

Foto: 24sedam/ Milica Mališ
 

 

Nova lokacija, stari izgled i poznati duh starog Beograda

Iako su tužni što odlaze iz lokala, zaposleni ističu da će se truditi da nastave istim tempom, a rekli su nam i da je plan da se zadrže autentičan izgled i poznati ukus poslastica i na novoj adresi:

- Nosimo slike, lampe i vitrinu. Sve je autentično, samo ćemo biti na drugoj adresi.

Nadaju se da će Beograđani koji redovno posećuju "Zlatu" zadržati naviku da se zaslade kod njih i da će im i na drugoj lokaciji ostati verne mušterije. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike