Da li će jedan od najpoznatijih starih zanata otići u istoriju?

27.09.2021

14:15

0

Novi trend u proizvodnji guma preti da vulkanizere ostavi bez posla

Da li će jedan od najpoznatijih starih zanata otići u istoriju?
Copyright Na trećem mestu po vrednosti izvoza iz Srbije su gume za putničke automobile; Pixabay

Gume kakve smo do sada imali na vozilima idu u istoriju. Zameniće ih nove, koje nemaju vazduh između felne i gazećeg sloja. Novina je da te gume ne mogu da se probuše, ali isto tako dobro savladavaju prepreke poput ivičnjaka, a da se ne deformišu.

Početak prodaje i ugradnja u serijske modele očekuje se 2024. godine.

Proizvođač radi na gumama otpornim na bušenje od 2005. godine i približava se trenutku kada će njegove gume koje nisu punjene vazduhom ići u proizvodnju. Firma je prvi put testirala svoje nove gume na električnom vozilu i to u javnosti, prenosi RTS.

- Gume imaju sva svojstva kao i obične. Vek trajanja je sličan, a na njima može biti i zimski i letnji profil. Cena im je 20 odsto viša od sadašnjih, a za njih su razvijene posebne felne - kaže Stiv Rodžers, konstruktor guma.

Nastala je polemika da li će sa novim trendom vulkanizeri izgubiti posao.

Međutim, kako kažu stručnjaci, to se ipak neće desiti, jer se nove gume skidaju i menjaju isto kao obične. Oni koji su ih probali, kažu da razlike u vožnji nema.

- Potpuno kontrolišem vozilo. Nemam osećaj da vozim gume sa lamelama umesto vazduha, a mogu da se popenjem i na ivičnjak bez bojazni da se guma deformiše - ističe Rodžers.

Međutim, stručnjaci tvrde da nove gume imaju i svoje slabe tačke, ako upadnete u sitan pesak ili neki rastresiti materijal, ali su savršene po kiši i po snegu sa zimskom šarom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike