"Studenjak" posle 25 godina dobija novo ruho! Dom za studente postaće bogatiji za još 1.000 kreveta, evo kada će radovi početi

07.02.2023

18:36

0

Zbog velikog priliva studenata iz unutrašnjosti i regiona, Ministarstvo prosvete je raspisalo međunarodni konkurs za uređenje "Studenjaka"

"Studenjak" posle 25 godina dobija novo ruho! Dom za studente postaće bogatiji za još 1.000 kreveta, evo kada će radovi početi
Budući izgled nove zgrade u Studentskom gradu - Copyright UNDP Communications Serbia

Gotovo tri decenije prošlo je od poslednje velike rekonstrukcije Studentskog grada na Novom Beogradu, drugog doma za studente, koji će se uskoro naći ponovo pod lupom arhitekata, a po kompletiranju radova, osim što će biti "ulepšan", postaće bogatiji i za još jednu zgradu. 

Upravo zbog velikog priliva studenata iz unutrašnjosti i regiona, samim tim i potrebe za povećanjem broja kreveta u studentskim domovima, Ministarstvo prosvete pre nekoliko meseci je raspisalo međunarodni konkurs za uređenje Studentskog grada.

To znači da će posle 25 godina "Studenjak" dobiti novo ruho!

24sedam/Goran Sivački
 

Studentski grad biće ulepšan "rukom" kompanije "Nous Architecture" iz Turske, čija će arhitektonska rešenja biti primenjena na adaptaciji postojećih objekata i dogradnji nove zgrade koja će moći da primi 1.000 studenata.

Prema prvobitnim očekivanjima, radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini 2024, a ukoliko sve bude teklo "glatko" i prema planu, dogradnja "Studenjaka" trebalo bi da bude gotova do kraja 2026. godine. 

Procenjena vrednost građevinskih radova je oko 25 miliona evra, a dodatnih milion i po evra biće uloženo u opremanje. 

Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB), koja godinama podržava unapređivanje učeničkog i studentskog standarda u Srbiji. 

Prilikom predstavljanja nagrađenog idejnog rešenja za izgradnju novog smeštajnog bloka u Studentskom gradu ministar prosvete Branko Ružić istakao je da je smeštaj tokom studija i dalje jedno od najvažnijih pitanja koje studenti koji studiraju van svog mesta stanovanja rešavaju.

24sedam/Goran Sivački
 

- Naš cilj je da obezbedimo dodatne kapacitete, da stvorimo dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način damo dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije. Podsetiću da studenti ne plaćaju punu cenu smeštaja i ishrane u domovima, već plaćaju 30 odsto ekonomske cene ovih usluga, dok Ministarstvo dotira ostatak sredstava do pune cene - rekao je ministar Ružić. 

Jedno od najvećih studentskih naselja na Balkanu

Studentski dom Studentski grad, u narodu poznatiji i kao "Studenjak", predstavlja jedno od najvećih studentskih naselja na Balkanu, koji se sastoji od četiri bloka, od kojih svaki ima F i G krilo. 

Ovaj dom je građen između 1948. i 1955, a svoj današnji izgled dobio je posle obnove koja je trajala od 1985. do 1997. godine. Tada su domovi nadzidani sa po jednom etažom, čime je povećan broj soba svake lamele, a sve sobe dobile su kompletno opremljena kupatila i čajne kuhinje.

Bing Maps
 

"Studenjak" raspolaže sa 4.406 krevetnih mesta - sobe su dvokrevetne i trokrevetne, a postoje i apartmani. 

U sobama se pored osnovne opreme u vidu kreveta, radnih stolova, plakara i polica nalaze još i hodnik sa čajnom kuhinjom i kupatilom, direktna telefonska linija, interna kablovska televizija i internet konekcija. Takođe, dvokrevetne sobe imaju i terasu.

Svaki blok doma raspolaže čitaonicama, crtaonicama, perionicama veša, TV salom, prodavnicama mešovite robe i video-nadzorom.

Prateća infrastruktura "Studenjaka" uključuje i studentski restoran, gril restoran, letnju baštu "Fontana", diskoteku, poštu, menjačnicu i internet centar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike