Mašinski fakultet povećao cenu školarine za čak 50 odsto! "I dalje smo među jeftinijim tehničkim fakultetima"

23.02.2023

13:56

0

Konačnu reč o broju brucoša koji će se finansirati iz budžeta daće Vlada Srbije, kojoj će biti upućen predlog usvojen na sednici Senata UB

Mašinski fakultet povećao cenu školarine za čak 50 odsto! "I dalje smo među jeftinijim tehničkim fakultetima"
Copyright Privatna arhiva/MF

Danas je objavljeno da je Senat Univerziteta u Beogradu (UB) usvojio kvote za upis studenata na prvu godinu akademskih studija za akademsku 2023/2024. godinu. Kako je navedeno, raspisan je konkurs za 15.193 studenta, a fakulteti su pojedinačno dostavili broj mesta za buduće brucoše.

Kako su istakli u sredu na sednici Saveta UB, od ukupnog broja studenata koji se upisuju na pravu godinu akademskih studija, 9.743 bi trebalo da bude finansirano iz budžeta, a 5.450 će biti samofinansirajućih.

Konačnu reč o broju brucoša koji će se finansirati iz budžeta daće Vlada Srbije, kojoj će biti upućen predlog usvojen na sednici Senata UB. 

Ono što je ipak u izvesnoj meri pogodilo studente, kao i njihove roditelje, jeste činjenica da je veliki broj fakulteta povećao školarine za narednu akademsku godinu.

Povećanja su uglavnom 10-15 odsto, ali poprilično odskače Mašinski fakultet, koji je školarinu povećao za čak 50 odsto.

Ovo je rečeno za 24sedam, a na fakultetu navode da Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu ima godinama najnižu školarinu u grupaciji tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu i da će sa ovim novim povećanjem školarine biti u donjoj polovini fakulteta u okviru grupacije.

- Povećanje školarine je 50 odsto, zato što nam je školarina na sličnom, veoma niskom nivou skoro 20 godina, a ovo povećanje se odnosi na narednu školsku 2023/24 godinu. Sredstva od školarina se koriste za pokrivanje energetskih troškova, održavanje zgrade i unapređenje uslova nastave. Smatramo da su i nove cene školarine niske i prilagođene standardu naših građana -  izjavio je dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović.

Privatna arhiva/MF
 

 

Kako smo mogli da vidimo na sajtu fakulteta, školarine se kreću od 108.000 do 180.000 dinara, zavisno od smera.

Kako nam je rečeno na ovom fakultetu, ima mnogo budžetskih mesta 540 (520+20), a samofinansirajućih samo 140 (100+40).

Olakšavajuća okolnost je to što se školarina može platiti u 10 rata. Ono što je prednost, student koji ostvari 48 bodova u školskoj godini može da se vrati na budžetsko finansiranje. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike