Telefoni se usijali na Infektivnoj u Nišu: Broj zaraženih salmonelom mnogo veći nego što se mislilo!

23.02.2023

11:03

0

Autor: J. Jovanović

U dva uzorka hrane, kojom su se žene u Nišu otrovale, pronađena je juče salomonela

Telefoni se usijali na Infektivnoj u Nišu: Broj zaraženih salmonelom mnogo veći nego što se mislilo!
Copyright Pixabay

Petoro ljudi iz Niša koji su se otrovali hranom još je na bolničkom lečenju, a pretpostavka lekara Klinike za infektivne bolesti je da tegobe zbog konzumiranja zatrovane hrane ima ukupno 20 do 30 ljudi. Od petoro ljudi, jedan pacijent je pušten kući, kako nam je juče rečeno u UKC Niš. 

- Primljeno je pet pacijenata koji su u ozbiljnom zdravstvenom stanju. Javili su se sa uobičajenim simptomima kao što je učestala stolica, povraćanje, povišena temperatura, bolovima u trbuhu... Naša pretpostavka je da je od 20 do 30 osoba inficirano. Nekih desetak koji su se telefonom javili smo ambulantno pregledali, a oni sa manjim tegobama su ostali kod kuće - kazali su iz UKC Niš za 24sedam.

Podsetimo, na bolničkom lečenju u Univerzitetskom kliničkom centru Niš zbog simptoma trovanja hranom završilo je pet osoba. To je potvrđeno juče za 24sedam u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

- Zdravstveno stanje petoro pacijenata koji su primljeni na Infektivnu kliniku zbog simptoma trovanja hranom je stabilno, a u međuvremenu nije bilo novih hospitalizovanih osoba - rečeno je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Profimedia
 

- Četiri pacijenta su kod nas na Klinici za infektivne bolesti sa simptomima trovanja hranom. Oni su svi, prema njihovim navodima jeli u istom restoranu. Njihovo zdravstveno stanje je sada bolje nego na prijemu. Od ukupno pet hospitalizovanih pacijenata jedan je otpušten kući i ostala su još četiri - rečeno je juče za 24sedam u UKC Niš.

Kako su nam potvrdili, pacijenti su sada u mnogo boljem stanju u odnosu na trenutak kada su primljeni u bolnicu.

- Pacijenti su boljeg opšteg stanja u odnosu na momenat prijema, ali su i dalje na praćenju. Čekaju se rezultati Instituta za zaštitu zdravlja kako bi se znalo šta je uzročnik trovanja. Analize trovanja ne radi Klinički centar u Nišu, već ih radi Institut za zaštitu zdravlja - poručili su iz UKC.

U dva uzorka hrane, kojom su se žene u Nišu otrovale, pronađena je salomonela. To su prvi nalazi analize koje je radio Institut za javno zdravlje, piše Blic.

Još jedan slučaj trovanja u Nišu

Podsetimo, Niški Univerzitetsko klinički centar saopštio je prošle godine da se 23. avgusta 2022. godine Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma javio muškarac star 42 godine koji je, kako navode, nakon vesti o nedavnom trovanju porodice iz Niša heljdinim brašnom, prepoznao kod sebe neke od simptoma trovanja.

Rezultat je stigao 25. avgusta u kojem je navedeno da je toksikološko hemijskom analizom krvi i urina pacijenta, dokazano prisustvo atropina.

- Rezultat ne kvantifikuje o kojoj se količini atropina radi. Pacijent nije imao nikakve simptome trovanja i njegovo opšte stanje nije zahtevalo detoskikaciju ili hospitalizaciju te je pušten iz UKC Niš. Pacijent se više nije javljao lekaru - navela je ranije ova zdravstvena ustanova.

Naime, čovek je heljdino brašno kupio u istom trgovinskom lancu u kojem se ovom namirnicom snabdela i tročlana porodica koja se prethodno otrovala atropinom. Međutim, radilo se o heljdinom brašnu drugog proizvođača.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike