Za ove mame svaki dan je borba: Žive od dečjeg dodatka i socijalnog, dugo su čekale struju, a sad priželjkuju kanalizaciju, vodu i asfalt

08.02.2023

06:25

0

Autor: Maja Kostić

Stanovnici niške mahale Crvena zvezda čekaju na preseljenje

Za ove mame svaki dan je borba: Žive od dečjeg dodatka i socijalnog, dugo su čekale struju, a sad priželjkuju kanalizaciju, vodu i asfalt
Mame iz naselja Crvena zvezda - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Život mladih mama u naselju Crvena zvezda u Nišu nimalo nije lak. Stanovnici ove niške mahale nekoliko puta ostajali su bez struje zbog nagomilanih dugovanja pa su zimske mesece provodili bez osnovnih uslova za život.

Njihovo preseljenje “visi u vazduhu” godinama. Još 2018. godine kada je na čelu grada bio gradonačelnik Darko Bulatović potpisan je protokol o saradnji sa tadašnjom ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, koja je kazala da će biti napravljeni stanovi za 110 romskih porodica. Danas, oni ponovo imaju električnu energiju, o preseljenju i izgradnji stanova se još uvek govori, a do tada, kako kažu, najveći problem je neizvesnost gde će na kraju završiti.

24sedam/Maja Kostić
Naselje Crvena zvezda

Majka četvoro dece Maja Selim kazala je da su uspeli da dobiju struju, ali da sada nisu sigurni kako će se dalje rešavati problemi. Do konačnog rešenja oni nastavljaju sa svojim životima, bore se da njihova deca redovno pohađaju školu i da im obezbede osnovne uslove.

- Ovde koliko – toliko imamo neke uslove za život, gde ćemo, kako ćemo dalje, da li će to nešto da bude na kratko ili na duže to se još ništa ne zna. Navikli smo da budemo ovde, ja sam već 12 godina ovde.  Deca imaju svoje društvo, zajedno idu u školu, zajedno dolaze iz škole, sve zavisi od okoline gde nas smeste. Kada bi imali kanalizaciju, vodu i kada bi nam se asfaltiralo naselje mogli bismo i da ostanemo ovde - kazala je Maja.

24sedam/Maja Kostić
Maja Selim

Ekonomska kriza i poskupljenje životnih namernica uticalo je na sve građane Srbije, ali ova porodica živi od dečijeg dodatka i socijalne pomoći.

- Ja ne radim, suprug nešto privatno kad nađe radi, dečiji dodatak i socijalno to su naši prihodi.  Dosta nam pomažu iz Društvenog centra, to moram da kažem, u svakom smislu, školski pribor za decu nekad čak i namirnice. Oni nam dosta pomažu i jedini su koji to rade - rekla je Maja.

Samohrana majka Snežana Ramić kaže da je jako teško odgajati decu sa minimalnim sredstvima. Ona je radila u jednoj agenciji za čišćenje u Nišu, a od stalnih primanja ima samo dečiji dodatak i socijalnu pomoć.

- Prihodi nisu dovoljni, deca su ta koja traže, oboje idu u školu, trebaju nove patike, pribor, jaknice, čizmice, sve to treba - rekla je ona.

24sedam/Maja Kostić
Snežana Ramić

Kako je dodala, nada se da im neće naći smeštaj daleko od škole i Hitne pomoći i da bi samo naselje moglo da se uredi kako bi oni ostali na istom mestu.

- Nama ovde nije toliko loše, kada bi se naselje uredilo ne bismo morali da se selimo, ovde ima dosta bolesnih i starih ljudi, a blizu je Hitna pomoć, škola je deci blizu - rekla je Snežana.

Kako su obe naše sagovornice istakle nadaju se da će se naći neko rešenje za stanovnike ovog naselja koje će biti prihvatljivo svima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike