Nišlijke završile na Infektivnoj klinici zbog trovanja hranom: Salmonela bila u tartufima i pljeskavicama?

22.02.2023

10:07

0

Autor: J. Jovanović

Prema nezvaničnim saznanjima, četvoro otrovanih hranom su jeli tartufe u restoranu, dok je žena koja se juče javila lekarima konzumirala pljeskavicu

Nišlijke završile na Infektivnoj klinici zbog trovanja hranom: Salmonela bila u tartufima i pljeskavicama?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na bolničkom lečenju u Univerzitetskom kliničkom centru Niš zbog simptoma trovanja hranom završilo je pet osoba. To je potvrđeno za 24sedam u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

-Zdravstveno stanje petoro pacijenata koji su primljeni na Infektivnu kliniku zbog simptoma trovanja hranom je stabilno, a u međuvremenu nije bilo novih hosptitalizovanih osoba - rečeno je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Takođe, od ovih petoro pacijenata jedan je pušten na kućno lečenje.

- Četiri pacijenta su kod nas na Klinici za infektivne bolesti sa simptomima trovanja hranom. Oni su svi, prema njihovim navodima jeli u istom restoranu. Njihovo zdravstveno stanje je sada bolje nego na prijemu. Od ukupno pet hospitalizovanih pacijenata jedan je otpušten kući i ostala su još četiri - rečeno je za 24sedam u UKC Niš.

Kako su nam potvrdili, pacijenti su sada u mnogo boljem stanju u odnosu na trenutak kada su primljeni u bolnicu.

- Pacijenti su boljeg opšteg stanja u odnosu na momenat prijema, ali su i dalje na praćenju. Čekaju se rezultati Instituta za zaštitu zdravlja kako bi se znalo šta je uzročnik trovanja. Analize trovanja ne radi Klinički centar u Nišu, već ih radi Institut za zaštitu zdravlja - poručili su iz UKC.

U dva uzorka hrane, kojom su se žene u Nišu otrovale, pronađena je salomonela. To su prvi nalazi analize koje je radio Institut za javno zdravlje, piše Blic.

Još jedan slučaj trovanja u Nišu

Podsetimo, Niški Univerzitetsko klinički centar saopštio je prošle godine da se 23. avgusta 2022. godine Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma javio muškarac star 42 godine koji je, kako navode, nakon vesti o nedavnom trovanju porodice iz Niša heljdinim brašnom, prepoznao kod sebe neke od simptoma trovanja.

Rezultat je stigao 25. avgusta u kojem je navedeno da je toksikološko hemijskom analizom krvi i urina pacijenta, dokazano prisustvo atropina.

- Rezultat ne kvantifikuje o kojoj se količini atropina radi. Pacijent nije imao nikakve simptome trovanja i njegovo opšte stanje nije zahtevalo detoskikaciju ili hospitalizaciju te je pušten iz UKC Niš. Pacijent se više nije javljao lekaru - navela je ranije ova zdravstvena ustanova.

Naime, čovek je heljdino brašno kupio u istom trgovinskom lancu u kojem se ovom namirnicom snabdela i tročlana porodica koja se prethodno otrovala atropinom. Međutim, radilo se o heljdinom brašnu drugog proizvođača.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike