Pala odluka, Vučić potpisao! Srpska vojska povećava broj specijalaca: Upadaće na teritoriju neprijatelja i praviće mu fatalne gubitke!

14.02.2023

20:05

0

Ranije najavljeno povećanje broja sa 1.600 na 5.000 pripadnika specijalnih jedinica

Pala odluka, Vučić potpisao! Srpska vojska povećava broj specijalaca: Upadaće na teritoriju neprijatelja i praviće mu fatalne gubitke!
Specijalne jedinice Vojske Srbije - Copyright FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio krajem prošle godine da bi broj pripadnika specijalnih jedinica u Vojsci Srbije mogao da bude povećan četiri puta, odluka o tome zvanično je i objavljena u Službenom glasniku.

U odluci se navodi da je potrebno izvršiti organizacionu dogradnju mirnodopske i ratne organizacije specijalnih snaga Vojske Srbije do projektovanog brojnog stanja, kao i da će za izvršenje te odluke ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije doneti potrebna akta.

Ova odluka stupila je na snagu juče.

Inače, Vučić je ranije rekao da bi osnovna plata specijalaca trebala biti viša od 200.000 dinara, a sa dežurstvima bi mogla da izađe i na 320.000 dinara. 

 Takođe, najavljeno je povećanje broja specijalaca sa 1.600 na 5.000.

Popravljaju kvalitet borbene sposobnosti
 

Predsednik skupštine Kluba generala i admirala general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović kaže za 24sedam da su ovi vojnici spremniji u odnosu na "običnu" vojsku

- Tu se nije promenilo brojno stanje vojske u celini, već vesovi. Predsednikova ideja je da težište bude na specijalcima, vojnicima sa posebnom i specijalnom obukom. Oni suštinski popravljaju kvalitet borbene sposobnosti vojske jer su, ipak, sposobniji i spremniji. Ali su pre svega vojnici i moraju da završe osnovnu obuku. Osnovni ves je da bude vojnik i rukuje sa osnovnim oružjem, a onda se usavršava za specijalne obuke izviđačke, diverzantske, prepadne i tako dalje - kaže on.

Miladinović kaže da smo mi ranije imali 72. specijalnu brigadu i 63. padobransku a one su bile vrh naših specijalnih jedinica.

- U okviru armije smo imali izviđačko-diverzantske bataljone, i u brigadama izviđačke čete. Ali se smanjio broj brigada i izgubili smo izviđačko-diverzantske bataljone, kao i veliki broj izviđačkih četa. Ovim će se povećati broj vojnika koji mogu da se upotrebe i kao obični vojnici, a s obzirom na njihovu obučenost, mogu da budu u gotovosti u slučaju pogoršanja ili zaoštravanja situacije - kaže on.

FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE
Specijalci Vojske Srbije

 

General dodaje da među oružanim snagama takozvanog Kosova nema artiljerije ni avijacije, pa oni hoće da budu specijalci.

- E pa mi možemo da imamo specijalaca još više od vas. A Kurti i drugi bi želeli da ratuju, ali nemaju sa čim, pa čekaju da im neko pomogne. Mi ne želimo rat, ali imamo sa čime. I to dopunjavamo sa ovim povećanim brojem specijalnih jedinica - objasnio je Miladinović.

On dodaje da specijalne jedinice možda neće biti najbrojnija vojna jedinica u odnosu na formacijsko brojno stanje koje imamo, ali će biti znatno veća nego što je bila.

Ministarstvo odbrane
 

- S obzirom na okolnosti koje bi mogle da se dogode na našem prostoru, biće kvalitetniji sastav ljudstva za neku eventualnost - kaže on.

Inače, uloga specijalaca u realnom sukobu je specifična. Specijalna borbena dejstva se izvode u svim fazama rata, kaže Miladinović, a specijalci bi bili ti koji treba da spreče eventualnu eskalaciju sukoba ali i razvoj protivinika.

- Najbitniji u ratu je početni uspeh i koga realizuje, taj dominira do kraja. To nisu jedinice za frontalnu borbu. Nego služe za ubacivanje, dejstvo u pozadini, obuhvat s desna i leva... za frontalnu borbu postoje tenkovi, artiljerima koja podržava, pešadija... Specijalci su za upadanje na teritoriju protivnika, a posledice tih njihovih aktivnosti su izuzetno velike i negativne za protivnika. To je suština - kaže on.

Ministarstvo odbrane
 

Miladinović objašnjava da se u filmovima može videti kako specijalne jedinice završe posao, a onda odu da odmaraju. 

- To je bilo u Prvom svetskom ratu sa četničkim odredom vojvode Vuka. Oni su bili tada specijalci. Ali u to vreme nisu smeli da odbiju bilo kakvo naređenje od pretpostavljenje komande. Ali danas se niko ne šalje da bi ginuo, već da bi ostvario neki uspeh i zadatak koji će biti u funkciji poboljšanja borbenih jedinica naše vojske - objasnio je Miladinović.

Inače, prema podacima sa zvaničnog portala, postoje tri specijalne jedinice u okviru Vojske Srbije, i to 72. brigada za specijalne operacije, 63. padobranska i odred Vojne policije "Kobre". Takođe, postoje i dve policijske formacije specijalaca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike