Srbija može da poveća broj specijalaca četiri puta: Udarna snaga Vojske Srbije za "ne daj bože" scenario! (VIDEO)

22.12.2022

20:00

0

U specijalce spadaju izviđači, diverzanti i protivterorističke jedinice

Srbija može da poveća broj specijalaca četiri puta: Udarna snaga Vojske Srbije za "ne daj bože" scenario! (VIDEO)
Pripadnik 72. specijalne brigade - Copyright Printscreen Youtube Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi moglo doći do povećanja broja specijalnih jedinica.

- Specijalnih jedinica nemamo dovoljno, uvećaćemo ih četiri puta. Ti ljudi će da imaju mnogo veća primanja i moraće da budu mnogo bolje opremljeni - rekao je Vučić.

- Zahvaljujući dobrom radu Ministarstva finanasija i ministra Siniše Malog, moći ćemo dalje da ulažemo u vojnu industriju, ali ne više za pokrivanje njihove likvidnosti, već za ulaganje u tehnologije za budućnost koje će moći da donesu profit, ali i da ojačaju odbranu naše zemlje. Reč je o desetinama, da ne kažem stotinama miliona evra, i ako možemo da ih obezbedimo, na to mora da se odgovori na odgovarajući način - rekao je predsednik tokom posete Bakuu.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da ga je obradovala najava iz Bakua, ne samo u segmentu daljeg opremanja, već i u kontekstu da nam je potreban veći broj vojnika, oficira i podoficira u okviru specijalnih jedinica.

- Oni bi praktično predstavljali udarnu snagu Vojske Srbije za "ne daj bože" scenario. A morate se pripremati za "ne daj bože" scenario. Ne želeti ga, ne prizivati, ali biti pripremljen. To je kao što niko ne  želi požare i poplave, ali postoje aparati i sistemi za uzbunjivanje. Imate sistem kako reagujete - rekao je Vučević. 

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović kaže da je za neke zadatke i manji broj specijalaca često efikasniji od klasničnih jedinica u većem broju.

- U specijalne jedinice spadaju izviđači, diverzanti i prepadne, odnosno protivterorističke jedinice - objasnio je on.

Prema podacima sa zvaničnog portala, postoje tri specijalne jedinice u okviru Vojske Srbije, i to 72. brigada za specijalne operacije, 63. padobranska i odred Vojne policije "Kobre". Takođe, postoje i dve policijske formacije specijalaca.

Miladinović kaže da su nekada specijalne jedinice birali oficiri koji su radili sa vojnicima nakon tromesečne pešadijske obuke. U tom radu, one koji bi se izdvojili, pozivali bi u specijalne jedinice. Danas, kada imamo profesionalnu vojsku, taj princip je drugačiji.

- Što se tiče obuke, ona ispod tri meseca ništa ne znači. Pretpostavljam da su danas specijalci uglavnom vojnici po ugovoru. To su profesionalci koji su završili dobrovoljno vojničku obuku, pa su se onda prijavili za ove jedinice. Ali, naravno, oni su morali da ispunjavaju neke uslove koje drugi vojnici ne moraju da ispune - kaže Miladinović.

Zapravo, radi se o obuci, ali i oružju kojim rukuju. A koliko su, zapravo, naši specijalci važni, govori i poređenje sa najelitnijim jedinicama američke vojske.

- Naši specijalci su Vojsci Srbije ono što su "Foke" američkoj vojsci. Razlika je u tome što oni imaju mogućnost da budu poslati na prekomorske teritorije da izvršavaju obuku, dok se specijalci u Srbiji obučavaju u našoj državi i za delovanje u okruženju - objasnio je general-potpukovnik.

Što se tiče oružja, imaju posebne puške i razne vrste hladnog oružja.

- Oni imaju oružje kalibra 5,56 mm, jer je ono lakše i veća količina municije može da se ponese, a efikasnost je praktično ista, jer ga ne upotrebljavaju na velikim daljinama.Što bi nosili mitraljeze kada je to za velike daljine? To su jedinice koje uđu na odrežđenu teritoriju, završe posao i povuku se - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike